Suroviny
- cizrna 2 plechovky
- slunečnicová semínka 1/2 hrnku
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- kyselé okurky 3–4 ks
- cibule 3 ks
- majonéza 1/2–1 hrnek
- droždí 1 lžíce
- mořské řasy 2–5 lžic
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cizrnu slijte, dobře opláchněte, dejte do větší mísy a mačkadlem na brambory ji rozmačkejte tak, aby některé kuličky byly skoro na kaši, ale většina jich zůstala jen lehce poškozená. Slunečnicová semínka nasekejte na prkýnku velkým nožem a přidejte k cizrně. Mrkev, celer, okurku a cibuli nasekejte na větší kusy, dejte do mixéru (food procesoru) a párkrát zapulzujte. Kousky zeleniny by neměly být větší než třeba hrášek (můžete to samozřejmě udělat i nožem na prkénku, jen je to trochu otrava). Pokud používáte jarní cibulku, nasekejte ji nožem na menší kousky.
- Zeleninu přidejte k cizrně, přisypte droždí, pepř a sůl a mořské řasy (nebo kopr) – doporučuji začít s menším množstvím a postupně přidávat. Stejně tak je to s majonézou – začněte s půl hrnkem a postupně přidávejte. Vše dobře promíchejte, ochutnejte a dochuťte (řasami, majonézou, pepřem, solí...).
- Jezte s dobrým opečeným pečivem a zeleninou.