Suroviny
- cizrna (namočená a doměkka uvařená cizrna) 145 g v suchém stavu (nebo 1 plechovka cizrny)
- červená řepa (nastrouhaná) 1 ks
- cibule 1/2 ks
- římský kmín 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- pistácie (nesolené) 50 g
- olivový olej 2 lžíce
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- pohanková mouka 1 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
- sezamová pasta tahini
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6 a vyložte plech pečicím papírem nebo nepřilnavou podložkou na pečení.
- Vložte všechny ingredience do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte v pulzním režimu, dokud se nevytvoří hrudkovitá pasta. Vytvarujte rukama malé koule, jemně je zplacaťte a položte na plech. Přikryjte alobalem a pečte v troubě 10 minut. Odstraňte alobal a pečte dalších 5–6 minut, dokud nebudou křupavé a zcela upečené.
- Nebo jinak – osmahněte je na středním plameni na troše olivového nebo kokosového oleje 5–6 minut s jedním otočením. Ihned podávejte.
- Podávejte s tahini omáčkou a křupavým salátem.