Suroviny
- cizrna (uvařená nebo sterilovaná) 250 g
- rajčata (sezonní, vyzrálá) 8 ks
- řapíkatý celer 2–3 stonky
- listový salát (nejlépe římský nebo ledový) 4 porce
Na zálivku
- extra virgin olivový olej (nebo ořechový olej) 6 lžic
- citronová šťáva 3 lžíce
- česnek 2–3 stroužky
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
- máta (čerstvá) 1 větší hrst
- petrželka (čerstvá) 1 hrst
Postup přípravy
- Nejprve smíchejte všechny ingredience na zálivku a nechte chvilku odležet, aby olej nasál chuť bylinek.
- Nakrájejte rajčata na menší kostičky, řapíkatý celer a nať cibulky najemno a promíchejte s cizrnou a s dresinkem.
- Omyjte salát a osušte ho – nejlépe v salátové sušičce. Na talířích udělejte salátové „lůžko“ a na něj dejte cizrnový salát. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- PRIMA TIP: Chcete-li jídlo ještě více obohatit živinami, nepoužívejte sterilovanou cizrnu, ale uvařte ji v papiňáku s řasou kombu. Uvařenou, měkkou kombu pak nasekejte na malé kostičky a vmíchejte do salátu.