Suroviny
- mrkev (větší ) 2 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 1 lžíce
- sterilovaná cizrna 1,2 kg
- zavařená rajčata 1,4 kg
- rozmarýn 2 snítky
- bobkový list 3 ks
- vývar (slepičí nebo zeleninový ) 1,5 litru
- bazalka (nasekané lístky bazalky na ozdobu) 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Mrkev, cibuli a česnek oloupejte, mrkev a celer nakrájejte na plátky, cibuli a česnek nadrobno.
- V pánvi rozehřejte na středním stupni olej a postupně opékejte mrkev, řapíkatý celer, cibuli a česnek asi 6–8 minut, až zelenina změkne a rozvoní se.
- Mezitím sceďte cizrnu a propláchněte ji, polovinu rajčat překrojte napůl, polovinu rozmačkejte nahrubo.
- Opečenou zeleninu přesuňte do většího pomalého hrnce (objem 7 l), přidejte cizrnu, rajčata, rozmarýn a bobkový list, zalijte vývarem a promíchejte. Zakryjte a vařte na nízký stupeň 6 hodin.
- Vyjměte bobkový list a rozmarýn, dochuťte solí a pepřem, promíchejte, posypte bazalkou a podávejte.
PRIMA TIP: Cizrnovo-rajčatová polévka je nabitá pořádnou dávkou vitaminů. Pokud se vám to ale stále zdá málo, vmíchejte na posledních 30 minut vaření 150 g čerstvého kadeřávku nebo špenátu posekaného nahrubo.
Rajčatová polévka s cizrnou z pomalého hrnce Zdroj: Největší dobroty z pomalého hrnce