Hummus z kořenové zeleniny

Moje hodnocení
0x

Hummus nemusíte podávat jen jako chuťovku, dá se servírovat jako hlavní jídlo. Například s masovými kuličkami, určitě si pochutnáte! :)

1 porce
60 minut

Suroviny

  • mrkev 2 ks (cca 100 g)
  • petržel 2 ks (cca 100 g)
  • kousek celeru cca 100 g
  • kurkuma 1 až 1 a 1/2 lžičky
  • římský kmín 1 až 1 a 1/2 lžičky
  • olivový olej 120 ml + 5 lžic na zeleninu
  • sůl, pepř
  • cizrna 1 konzerva (400 g)
  • tahini 2 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • šťáva z jednoho a půl citronu
  • voda 120 ml

Na ozdobu

  • bylinky – ideálně koriandr, solný květ Ibišek, konopná semínka

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 210 °C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  2. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
  3. Přesuňte zeleninu do misky, kde ji promíchejte s 1 lžičkou kurkumy, 1 lžičkou římského kmínu, trochou soli, pepře a s cca 5 lžícemi olivového oleje.
  4. Přendejte na plech a pečte 20 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
  5. Cizrnu sceďte a rovnou ji dejte do mixéru. K ní přidejte 2 stroužky rozdrceného česneku, 2 lžíce tahini, šťávu z 1,5 citronu, vychladlou zeleninu.
  6. Začněte mixovat a postupně přilévejte olivový olej a vodu.
  7. Dochuťte ještě zbytkem koření, tedy cca půl lžičkou kurkumy a půl lžičkou římského kmínu, solí a pepřem. Podle vašich preferencí přilijte šťávu z citronu či vodu. Mixujte dohladka.
  8. Podávejte s bylinkami a třeba s masovými koulemi.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty