Suroviny
- Olivový olej 2 lžičky
- červená cibule, najemno nakrájená 1 ks
- česnek, rozmačkaný 2 stroužky
- dlouhá chilli paprička zbavená semínek a nadrobno nakrájená 1 ks
- mletá paprika 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
- sušené oregáno 1/2 lžičky
- konzervovaná cherry rajčata nebo nakrájená rajčata 400 g
- uvařené černé fazole (viz. tip) 255 g (1,5 hrnku)
- Vejce 4 ks
- sýr feta, nadrobený na kousky 30 g
- žitný nebo celozrnný chleba 4 plátky
- cizrnový hummus 2 lžíce
- nasekaná hladkolistá petržel na ozdobu
Článek
16 bleskových receptů z plechovky fazolí
Jsou dny, kdy se hodí mít pár receptů, které zvládnete uvařit z domácích zásob a pokud možno do půl hodiny. Pokud vám ve spíži nechybí plechovka fazolí, máte z poloviny...
Postup přípravy
- Olivový olej rozehřejte v teflonové pánvi na plotýnce o střední teplotě. Přidejte cibuli a za stálého míchání smažte asi 5 minut nebo dokud cibulka nezměkne. Vmíchejte česnek, chilli, papriku, kmín a oregano a míchejte ještě asi další minutu.
- Přidejte rajčata a 80 ml (1/3 hrnku) vody. Přimíchejte fazole a pomalu vařte 10 minut nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Do husté omáčky udělejte vařečkou čtyři důlky. Opatrně pak do každého z nich rozklepněte vajíčko a posypejte ho sýrem feta. Pánev zakryjte pokličkou a pomalu vařte, dokud nejsou vajíčka hotová podle vašeho gusta (naměkko to bude trvat asi 4 minuty).
- Mezitím opečte chleba a potřete ho hummusem. Vajíčka ozdobte nasekanou petrželí a podávejte je s chlebem.