Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka
Zdroj: Hostina
Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka
Zdroj:
Hostina
Hustá hřejivá polévka potěší v chladných dnech, v zimě i při splínu. Společným vařením cizrny a rajčat se chutě prolnou a cizrna bude stále trochu křupavá. Pokud si usnadníte práci použitím konzervované cizrny, přípravu sice o pár minut urychlíte, ale cizrna může příliš změknout. Mimo sezonu mangoldu můžete použít špenát, listy petrželky, kerblíku či libečku, pak bude stačit jedna hrst.
Postup přípravy
-
Cizrnu namočte 12 hodin předem do studené vody.
-
Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotky, celer a česnek a za občasného míchání restujte dozlatova.
-
Namočenou cizrnu sceďte a přidejte do hrnce, promíchejte, zlehka osolte a opepřete a přibližně 5 minut duste. Mezitím pokrájejte v konzervě rajčata. Přilijte je k cizrně, zalijte 250 ml horké vody, přiklopte a na mírném stupni vařte zhruba 30 minut, až cizrna změkne.
-
Polévku rozdělte na talíře, posypte lístky mangoldu a majoránky a zakápněte olivovým olejem.
Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka 2
Zdroj: Hostina
Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka 2
Zdroj:
Hostina