zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka
Autor: Hostina Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka

Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka

Hodnoceno: 7x
Hustá hřejivá polévka potěší v chladných dnech, v zimě i při splínu. Společným vařením cizrny a rajčat se chutě prolnou a cizrna bude stále trochu křupavá. Pokud si usnadníte práci použitím konzervované cizrny, přípravu sice o pár minut urychlíte, ale cizrna může příliš změknout. Mimo sezonu mangoldu můžete použít špenát, listy petrželky, kerblíku či libečku, pak bude stačit jedna hrst.
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

Suroviny (4–6 porce)

Postup

  1. Cizrnu namočte 12 hodin předem do studené vody. 
  2. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotky, celer a česnek a za občasného míchání restujte dozlatova. 
  3. Namočenou cizrnu sceďte a přidejte do hrnce, promíchejte, zlehka osolte a opepřete a přibližně 5 minut duste. Mezitím pokrájejte v konzervě rajčata. Přilijte je k cizrně, zalijte 250 ml horké vody, přiklopte a na mírném stupni vařte zhruba 30 minut, až cizrna změkne. 
  4. Polévku rozdělte na talíře, posypte lístky mangoldu a majoránky a zakápněte olivovým olejem. 
Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka
Autor: Hostina Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka

reklama

Hostina
Marcel Ihnačák

Hostinu můžete mít každý den, nejen při speciální příležitosti. Stačí málo – kvalitní suroviny, nápadité kombinace chutí a příjemná společnost. protože méně je někdy více.

Známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák vás zve na kulinární hostinu: „Nemusí to znamenat jen velkou slavnost nebo hody. Je to i pokrm připravený pro dva, několik blízkých a přátel. Společná snídaně, oběd nebo večeře mohou být dokonalou hostinou, když je připravíme z kvalitních surovin a s láskou. Protože dobré jídlo spojuje lidi, upevňuje vztahy a vytváří nová přátelství. Hostina není o množství, ale hlavně o kvalitě, delikátní chuti a kráse na talíři."

Působivé fotografie nádherné zahrady a jídel vám pomohou vybrat si něco netradičního na snídani, zajímavou polévku, jídlo bez masa, ale i masová, bramborová a sýrová jídla, ryby, těstoviny a dezerty. 

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: cizrna , mangold , rajčata , Marcel Ihnačák , bez masa , Hlavní jídla