Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatová polévka s cizrnou a mangoldem podle Marcela Ihnačáka
Suroviny (4–6 porce)
- suchá cizrna 2 hrsti
- šalotka 2 ks
- česnek 4 stroužky
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 2 lžíce + k podávání
- konzervovaná sekaná rajčata 2 plechovky (800 g)
- mladý mangold 2 hrsti listů
- čerstvá majoránka 1 hrst lístků
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Cizrnu namočte 12 hodin předem do studené vody.
- Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotky, celer a česnek a za občasného míchání restujte dozlatova.
- Namočenou cizrnu sceďte a přidejte do hrnce, promíchejte, zlehka osolte a opepřete a přibližně 5 minut duste. Mezitím pokrájejte v konzervě rajčata. Přilijte je k cizrně, zalijte 250 ml horké vody, přiklopte a na mírném stupni vařte zhruba 30 minut, až cizrna změkne.
- Polévku rozdělte na talíře, posypte lístky mangoldu a majoránky a zakápněte olivovým olejem.
Hostina
Hostinu můžete mít každý den, nejen při speciální příležitosti. Stačí málo – kvalitní suroviny, nápadité kombinace chutí a příjemná společnost. protože méně je někdy více.
Známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák vás zve na kulinární hostinu: „Nemusí to znamenat jen velkou slavnost nebo hody. Je to i pokrm připravený pro dva, několik blízkých a přátel. Společná snídaně, oběd nebo večeře mohou být dokonalou hostinou, když je připravíme z kvalitních surovin a s láskou. Protože dobré jídlo spojuje lidi, upevňuje vztahy a vytváří nová přátelství. Hostina není o množství, ale hlavně o kvalitě, delikátní chuti a kráse na talíři."
Působivé fotografie nádherné zahrady a jídel vám pomohou vybrat si něco netradičního na snídani, zajímavou polévku, jídlo bez masa, ale i masová, bramborová a sýrová jídla, ryby, těstoviny a dezerty.
Vydalo nakladatelství Slovart.