návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Korma z cizrny, kapusty a kokosu

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Korma z cizrny, kapusty a kokosu
Autor: Moderní indická kuchařka Korma z cizrny, kapusty a kokosu
Tato omáčka je jedním z typických moderních indických jídel. Nepodobá se pokrmům, které byste našli v tradičních indických domácnostech nebo restauracích. Vychází nejen z kulturního dědictví země, ale i ze současných gastronomických trendů. Zatímco cizrnu najdete ve spoustě indických pokrmů, kapustu rozhodně ne a kokos se používá jen v některých částech Indie, když se ale uvaří, přísady spolu v elegantním tanci vytvoří kouzelný recept.

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Olej rozehřejte v kastrolu na středním ohni a smažte v něm hřebíčky a kardamom, dokud nezačnou syčet. Přisypte římský kmín a počkejte, až začne také syčet a praskat.
  2. Přidejte sůl, nasekanou cibulku a smažte ji doměkka. Bude to trvat 25–30 minut, je tedy vhodné kastrol přikrýt poklicí, aby nezhnědla.
  3. Jakmile bude měkká, vmíchejte pastu svaté trojice a počkejte, až se z ní vyvaří syrové aroma. Pak vmíchejte mletá koření. Začne-li kastrol vysychat, nařeďte směs trochou vody. Vařte 3–5 minut, aby mletá koření nezůstala syrová.
  4. Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Pokud vám kastrol vysychá, můžete v tuto chvíli znovu přilít trochu vody. Poté, co protlak smícháte s ostatními přísadami, přisypte mleté mandle, kokos a cukr. Dobře promíchejte. Směs zalijte 200 ml vody, aby se vytvořil základ na omáčku korma. 
  5. Vmíchejte kokosové mléko a nechte 3–4 minuty provařit. Přidejte cizrnu, zamíchejte a povařte další 3 minuty. Pak vmíchejte kapustu a za stálého míchání vařte ještě 1 minutu. Omáčku posypte směsí garam masala, naposledy zamíchejte a odstavte z plotny.
  6. Podávejte s chlebem naan nebo rýží.

PRIMA TIP: Pasta Svaté Trojice

„Svatá Trojice“ chilli papriček, česneku a zázvoru vytváří úžasné čerstvé aroma. Má docela říz, takže když dojde na vrstvení chutí v jídlech, je potřeba ji pořádně provařit, aby nezůstala syrová. Pokud potřebujete pasty jen trochu, použijte poloviční množství od každé přísady.
•    100 g (přibližně 3 ks) zelených chilli papriček
•    100 g (přibližně 20 ks) stroužků česneku
•    100 g (přibližně 4 ks o velikosti 5 cm) čerstvého zázvoru
•    25 ml rostlinného oleje
•    1 lžička soli
V kuchyňském robotu ingredience rozmixujte na hrubou pastu. V ledničce ve sklenici se šroubovacím uzávěrem vydrží až 2 týdny.

Korma z cizrny, kapusty a kokosu
Autor: Moderní indická kuchařka Korma z cizrny, kapusty a kokosu

Moderní indická kuchařka
Nitisha Patelová

S pomocí Nitishi Patelové, uznávané šéfkuchařky indického původu, můžete orientální kuchyňská kouzla zvládnout i vy. Nitishiny recepty vycházejí z tradičních indických receptur, ale jsou uzpůsobeny moderním způsobům přípravy, takže i bez speciálních postupů dosáhnete lahodných výsledků.
Nechte se zlákat grilovanými různorodými kari, grilovanými jehněčími kotletami, pálivým vindaloo, mughalským kuřetem na šafránu, pečenými masala bramborami nebo slaďoučkou panna cottou s čajem Darjeeling.
Vydalo nakladatelství CZ Press.
Související témata: kadeřávek , cizrna , Hlavní jídla , Indická kuchyně