Nitisha Patelová

Korma z cizrny, kapusty a kokosu

Moje hodnocení
3x

Tato omáčka je jedním z typických moderních indických jídel. Nepodobá se pokrmům, které byste našli v tradičních indických domácnostech nebo restauracích. Vychází nejen z kulturního dědictví země, ale i ze současných gastronomických trendů. Zatímco cizrnu najdete ve spoustě indických pokrmů, kapustu rozhodně ne a kokos se používá jen v některých částech Indie, když se ale uvaří, přísady spolu v elegantním tanci vytvoří kouzelný recept.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • rostlinný olej 5 lžic
  • hřebíček 2 ks
  • kardamom 3 ks
  • celý římský kmín 1/2 lžičky
  • cibule, nakrájené najemno 2 ks
  • sůl 1 lžička
  • pasta svaté trojice (viz níže PRIMA TIP) 1 lžička
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • mletá kurkuma 1 lžička

Postup přípravy

  1. Olej rozehřejte v kastrolu na středním ohni a smažte v něm hřebíčky a kardamom, dokud nezačnou syčet. Přisypte římský kmín a počkejte, až začne také syčet a praskat.
  2. Přidejte sůl, nasekanou cibulku a smažte ji doměkka. Bude to trvat 25–30 minut, je tedy vhodné kastrol přikrýt poklicí, aby nezhnědla.
  3. Jakmile bude měkká, vmíchejte pastu svaté trojice a počkejte, až se z ní vyvaří syrové aroma. Pak vmíchejte mletá koření. Začne-li kastrol vysychat, nařeďte směs trochou vody. Vařte 3–5 minut, aby mletá koření nezůstala syrová.
  4. Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Pokud vám kastrol vysychá, můžete v tuto chvíli znovu přilít trochu vody. Poté, co protlak smícháte s ostatními přísadami, přisypte mleté mandle, kokos a cukr. Dobře promíchejte. Směs zalijte 200 ml vody, aby se vytvořil základ na omáčku korma.
  5. Vmíchejte kokosové mléko a nechte 3–4 minuty provařit. Přidejte cizrnu, zamíchejte a povařte další 3 minuty. Pak vmíchejte kapustu a za stálého míchání vařte ještě 1 minutu. Omáčku posypte směsí garam masala, naposledy zamíchejte a odstavte z plotny.
  6. Podávejte s chlebem naan nebo rýží.

PRIMA TIP: Pasta Svaté Trojice

„Svatá Trojice“ chilli papriček, česneku a zázvoru vytváří úžasné čerstvé aroma. Má docela říz, takže když dojde na vrstvení chutí v jídlech, je potřeba ji pořádně provařit, aby nezůstala syrová. Pokud potřebujete pasty jen trochu, použijte poloviční množství od každé přísady. • 100 g (přibližně 3 ks) zelených chilli papriček • 100 g (přibližně 20 ks) stroužků česneku • 100 g (přibližně 4 ks o velikosti 5 cm) čerstvého zázvoru • 25 ml rostlinného oleje • 1 lžička soli V kuchyňském robotu ingredience rozmixujte na hrubou pastu. V ledničce ve sklenici se šroubovacím uzávěrem vydrží až 2 týdny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Nitisha Patelová

Moderní indická kuchařka Nitisha Patelová

S pomocí Nitishi Patelové, uznávané šéfkuchařky indického původu, můžete orientální kuchyňská kouzla zvládnout i vy. Nitishiny recepty vycházejí z tradičních indických receptur, ale jsou uzpůsobeny moderním způsobům přípravy, takže i bez speciálních postupů dosáhnete lahodných výsledků.

Nechte se zlákat grilovanými různorodými kari, grilovanými jehněčími kotletami, pálivým vindaloo, mughalským kuřetem na šafránu, pečenými masala bramborami nebo slaďoučkou panna cottou s čajem Darjeeling.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty