Suroviny
- rostlinný olej 5 lžic
- hřebíček 2 ks
- kardamom 3 ks
- římský kmín (celý ) 1/2 lžičky
- cibule (nakrájené najemno) 2 ks
- pasta (pasta svaté trojice (viz níže PRIMA TIP)) 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Olej rozehřejte v kastrolu na středním ohni a smažte v něm hřebíčky a kardamom, dokud nezačnou syčet. Přisypte římský kmín a počkejte, až začne také syčet a praskat.
- Přidejte sůl, nasekanou cibulku a smažte ji doměkka. Bude to trvat 25–30 minut, je tedy vhodné kastrol přikrýt poklicí, aby nezhnědla.
- Jakmile bude měkká, vmíchejte pastu svaté trojice a počkejte, až se z ní vyvaří syrové aroma. Pak vmíchejte mletá koření. Začne-li kastrol vysychat, nařeďte směs trochou vody. Vařte 3–5 minut, aby mletá koření nezůstala syrová.
- Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Pokud vám kastrol vysychá, můžete v tuto chvíli znovu přilít trochu vody. Poté, co protlak smícháte s ostatními přísadami, přisypte mleté mandle, kokos a cukr. Dobře promíchejte. Směs zalijte 200 ml vody, aby se vytvořil základ na omáčku korma.
- Vmíchejte kokosové mléko a nechte 3–4 minuty provařit. Přidejte cizrnu, zamíchejte a povařte další 3 minuty. Pak vmíchejte kapustu a za stálého míchání vařte ještě 1 minutu. Omáčku posypte směsí garam masala, naposledy zamíchejte a odstavte z plotny.
- Podávejte s chlebem naan nebo rýží.
PRIMA TIP: Pasta Svaté Trojice
„Svatá Trojice“ chilli papriček, česneku a zázvoru vytváří úžasné čerstvé aroma. Má docela říz, takže když dojde na vrstvení chutí v jídlech, je potřeba ji pořádně provařit, aby nezůstala syrová. Pokud potřebujete pasty jen trochu, použijte poloviční množství od každé přísady.• 100 g (přibližně 3 ks) zelených chilli papriček• 100 g (přibližně 20 ks) stroužků česneku• 100 g (přibližně 4 ks o velikosti 5 cm) čerstvého zázvoru• 25 ml rostlinného oleje• 1 lžička soliV kuchyňském robotu ingredience rozmixujte na hrubou pastu. V ledničce ve sklenici se šroubovacím uzávěrem vydrží až 2 týdny.