Shawarma kořenicí směs
- římský kmín (mletý ) 2 lžičky
- mletý koriandr 2 lžičky
- sladká paprika 2 lžičky
- kardamom (mletý,lze vynechat) 1 lžička
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř (černý ) 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
Polévka
- olivový olej 2 lžíce
- česnek (nasekaný) 2 stroužky
- cibule (na kostičky) 1 ks
- mleté maso (hovězí nebo jehněčí) 500 g
- rajský protlak 2 lžíce
- mrkev (nakrájená na kostičky) 2 ks
- žampiony (na plátky) 50 g
- sterilovaná cizrna (slitá) 600 g (1,5 plechovky)
- krájená rajčata (konzervovaná ) 400 g (1 plechovka)
- vývar (nebo voda) 750 ml
- špenát 1 velká hrst
K podávání
- bílý jogurt
- koriandr (čerstvý )
Postup přípravy
- Rozehřejte olivový olej ve velkém hrnci. Přihoďte nasekaný česnek a nakrájenou cibuli. Restujte asi minutu, až začne zelenina měknout.
- Do hrnce přidejte mleté maso a snažte se ho vařečkou rozdělit na malé kousky. Jakmile maso ztratí růžovou barvu a začne se zbarvovat dohněda, přidejte směs koření.
- Restujte minutu, až se koření rozvoní, poté přidejte rajský protlak a společně restujte další minutu.
- Přidejte mrkev, žampiony, slitou cizrnu, krájená rajčata a vývar nebo vodu. Dobře promíchejte a přiveďte k varu. Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, můžete přidat další tekutinu.
- Hrnec přikryjte poklicí, zmírněte oheň tak, aby polévka jen mírně probublávala. Vařte asi 15 minut, až bude mrkev měkká. Vmíchejte nahrubo posekaný špenát a pár vteřin míchejte, až listy špenátu zavadnou.
- Dochuťte solí, pepřem a případně kajenským pepřem, pokud chcete jídlo více pikantní.
- Polévku nandejte do misek, přidejte plnou lžíci bílého jogurtu a posypte nasekaným koriandrem.
PRIMA TIP: Kromě jehněčího nebo hovězího masa můžete použít i telecí, krůtí nebo kuřecí maso. Nebojte se přidat ani další zeleninu, hodí se zelené fazolky, červená paprika, cuketa nebo lilek.