Shawarma kořenicí směs
- římský kmín (mletý římský kmín) 2 lžičky
- mletý koriandr 2 lžičky
- sladká paprika 2 lžičky
- mletý kardamom (lze vynechat) 1 lžička
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý černý pepř) 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
Polévka
- olivový olej 2 lžíce
- česnek, nasekaný 2 stroužky
- cibule, na kostičky 1 ks
- mleté maso, hovězí nebo jehněčí 500 g
- rajský protlak 2 lžíce
- mrkev, nakrájená na kostičky 2 ks
- žampiony, na plátky 50 g
- konzervovaná cizrna, slitá 600 g (1,5 plechovky)
- krájená rajčata (konzervovaná krájená rajčata) 400 g (1 plechovka)
- vývar nebo voda 750 ml
- špenát 1 velká hrst
K podávání
- třtinový cukr (bílý jogurt)
- čerstvý koriandr
Postup přípravy
- Rozehřejte olivový olej ve velkém hrnci. Přihoďte nasekaný česnek a nakrájenou cibuli. Restujte asi minutu, až začne zelenina měknout.
- Do hrnce přidejte mleté maso a snažte se ho vařečkou rozdělit na malé kousky. Jakmile maso ztratí růžovou barvu a začne se zbarvovat dohněda, přidejte směs koření.
- Restujte minutu, až se koření rozvoní, poté přidejte rajský protlak a společně restujte další minutu.
- Přidejte mrkev, žampiony, slitou cizrnu, krájená rajčata a vývar nebo vodu. Dobře promíchejte a přiveďte k varu. Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, můžete přidat další tekutinu.
- Hrnec přikryjte poklicí, zmírněte oheň tak, aby polévka jen mírně probublávala. Vařte asi 15 minut, až bude mrkev měkká. Vmíchejte nahrubo posekaný špenát a pár vteřin míchejte, až listy špenátu zavadnou.
- Dochuťte solí, pepřem a případně kajenským pepřem, pokud chcete jídlo více pikantní.
- Polévku nandejte do misek, přidejte plnou lžíci bílého jogurtu a posypte nasekaným koriandrem.
PRIMA TIP: Kromě jehněčího nebo hovězího masa můžete použít i telecí, krůtí nebo kuřecí maso. Nebojte se přidat ani další zeleninu, hodí se zelené fazolky, červená paprika, cuketa nebo lilek.
Shawarma polévka s cizrnou a mletým masem Zdroj: iStock