zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Luštěninová polévka s černou čočkou a cizrnou
Autor: Jíme zdravě do 30 minut Luštěninová polévka s černou čočkou a cizrnou

Luštěninová polévka s černou čočkou a cizrnou

Hodnoceno: 3x
Luštěniny si spolu rozumí a do party rády přiberou i kořenovou nebo zimní listovou zeleninu a aromatické koření. Černá čočka se uvaří do 20 minut a její barva skvěle kontrastuje s cizrnou, kterou použijte konzervovanou a rázem ušetříte 14 hodin máčení a vaření této zdravé luštěniny s jemně oříškovou chutí. Tymián, oregano a dýně ji ještě podpoří.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. V menším hrnci uvařte černou čočku podle návodu na obalu akorát na skus. Pak ji slijte a propláchněte. 
  2. Mrkev a petržel oloupejte a spolu s celerem a dýní nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. 
  3. Ve větším hrnci rozehřejte na středním stupni olej, vsypte cibuli, mrkev, celer, petržel a máslo a restujte za občasného míchání 3–4 minuty. Vmíchejte protlak a opékejte ještě 30 vteřin. Pak přidejte papriku, scezenou cizrnu, vývar, vinný ocet, tymián, oregano, bobkové listy, pokrájená rajčata, sůl a pepř. Snižte teplotu, hrnec přiklopte a vařte polévku 17–20 minut. 
  4. Uvařenou černou čočku přidejte do polévky, promíchejte a podávejte s kváskovým pečivem. 

PRIMA TIP: Záchrana z mrazáku

Polévka je ideální surovina k zamražení, protože v mrazáku dlouho vydrží a rozmrzne do původní podoby. Po uvaření nechte polévku vychladnou alespoň na pokojovou teplotu. Pak ji rozdělte do plastových nádob, ideálně podle počtu porcí, které chcete rozmrazovat najednou, a uzavřete víčkem. Na něj napište název a datum. V mrazáku může polévka zůstat 6–7 měsíců. Po rozmrazení ji povařte na středním stupni 8–10 minut, aby se prohřála. 
Jinou možností je spařit všechny pevné složky, které polévka obsahuje, vroucí vodou, nechat je zchladnout a pak rozdělit do uzavíratelných plastových sáčků. Pak jen vsypete obsah sáčku do hrnce, přidáte drcená rajčata, vývar a koření a povaříte 15–17 minut. 

Luštěninová polévka s černou čočkou a cizrnou
Autor: Jíme zdravě do 30 minut Luštěninová polévka s černou čočkou a cizrnou

reklama

Jíme zdravě do 30 minut

Tým, který stojí za celou řadou úspěšných publikací spojených heslem Jíme zdravě tentokrát zacílil na rychlost. Půlhodinka pouhá – a sedmdesát receptů ilustruje, jak hravě to jde. Najdete tu také skvělé rady, jak si s 15 ingrediencemi udělat krabičkové menu na celý týden! Autoři (kteří nově nabízejí i online kurzy a zdarma se jich může zúčastnit každý, kdo si knihu objedná v předprodeji) totiž pochopili, že volný čas patří k nejcennějším a nejnedostupnějším přísadám, a tak se rozhodli ukázat, jak s ním opravdu nápaditě šetřit, aniž byste ovšem vaše jídla a také zdraví nějak ochudili. Měli na mysli i dostupnost ingrediencí, takže si opravdu vystačíte s běžným sortimentem.

www.jimezdrave.cz

Související témata: čočková polévka , čočka , cizrna , Hlavní jídla