Suroviny
- černá čočka (beluga) 70 g
- mrkev (větší ) 1 ks (120 g)
- petržel (menší ) 1 ks (100 g)
- řapíkatý celer 2 řapíky (80 g)
- máslová dýně 150 g
- cibule (střední ) 1 ks
- slunečnicový olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- rajský protlak 1 lžíce
- mletá uzená paprika (sladká ) 1 lžička
- sterilovaná cizrna 240 g
- kuřecí vývar 700 ml
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- sušený tymián 1 lžička
- oregano (sušené) 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- nakládaná rajčata (konzervovaná sekaná ) 400 g
- pečivo (kváskové,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V menším hrnci uvařte černou čočku podle návodu na obalu akorát na skus. Pak ji slijte a propláchněte.
- Mrkev a petržel oloupejte a spolu s celerem a dýní nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejte na středním stupni olej, vsypte cibuli, mrkev, celer, petržel a máslo a restujte za občasného míchání 3–4 minuty. Vmíchejte protlak a opékejte ještě 30 vteřin. Pak přidejte papriku, scezenou cizrnu, vývar, vinný ocet, tymián, oregano, bobkové listy, pokrájená rajčata, sůl a pepř. Snižte teplotu, hrnec přiklopte a vařte polévku 17–20 minut.
- Uvařenou černou čočku přidejte do polévky, promíchejte a podávejte s kváskovým pečivem.
PRIMA TIP: Záchrana z mrazáku
Polévka je ideální surovina k zamražení, protože v mrazáku dlouho vydrží a rozmrzne do původní podoby. Po uvaření nechte polévku vychladnou alespoň na pokojovou teplotu. Pak ji rozdělte do plastových nádob, ideálně podle počtu porcí, které chcete rozmrazovat najednou, a uzavřete víčkem. Na něj napište název a datum. V mrazáku může polévka zůstat 6–7 měsíců. Po rozmrazení ji povařte na středním stupni 8–10 minut, aby se prohřála. Jinou možností je spařit všechny pevné složky, které polévka obsahuje, vroucí vodou, nechat je zchladnout a pak rozdělit do uzavíratelných plastových sáčků. Pak jen vsypete obsah sáčku do hrnce, přidáte drcená rajčata, vývar a koření a povaříte 15–17 minut.