Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Luštěninová polévka s černou čočkou a cizrnou

Moje hodnocení
3x

Luštěniny si spolu rozumí a do party rády přiberou i kořenovou nebo zimní listovou zeleninu a aromatické koření. Černá čočka se uvaří do 20 minut a její barva skvěle kontrastuje s cizrnou, kterou použijte konzervovanou a rázem ušetříte 14 hodin máčení a vaření této zdravé luštěniny s jemně oříškovou chutí. Tymián, oregano a dýně ji ještě podpoří.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. V menším hrnci uvařte černou čočku podle návodu na obalu akorát na skus. Pak ji slijte a propláchněte.
  2. Mrkev a petržel oloupejte a spolu s celerem a dýní nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte na středním stupni olej, vsypte cibuli, mrkev, celer, petržel a máslo a restujte za občasného míchání 3–4 minuty. Vmíchejte protlak a opékejte ještě 30 vteřin. Pak přidejte papriku, scezenou cizrnu, vývar, vinný ocet, tymián, oregano, bobkové listy, pokrájená rajčata, sůl a pepř. Snižte teplotu, hrnec přiklopte a vařte polévku 17–20 minut.
  4. Uvařenou černou čočku přidejte do polévky, promíchejte a podávejte s kváskovým pečivem.

PRIMA TIP: Záchrana z mrazáku

Polévka je ideální surovina k zamražení, protože v mrazáku dlouho vydrží a rozmrzne do původní podoby. Po uvaření nechte polévku vychladnou alespoň na pokojovou teplotu. Pak ji rozdělte do plastových nádob, ideálně podle počtu porcí, které chcete rozmrazovat najednou, a uzavřete víčkem. Na něj napište název a datum. V mrazáku může polévka zůstat 6–7 měsíců. Po rozmrazení ji povařte na středním stupni 8–10 minut, aby se prohřála. Jinou možností je spařit všechny pevné složky, které polévka obsahuje, vroucí vodou, nechat je zchladnout a pak rozdělit do uzavíratelných plastových sáčků. Pak jen vsypete obsah sáčku do hrnce, přidáte drcená rajčata, vývar a koření a povaříte 15–17 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty