Najděte si recept
Na co máte chuť?

Cizrnový salát s římským kmínem a čerstvým koriandrem
Cizrna je královnou mezi luštěninami, je velmi dobře stravitelná, má nevtíravou zemitou, lehce oříškovou chuť a překypuje vitaminy, minerály a antioxidanty zpomalujícími stárnutí a snižujícími špatný cholesterol v krvi. Rozumí si s výrazným kořením, většinou druhů zeleniny a bylinkami. Pokud nemáte rádi římský kmín nebo koriandr, tento salát vás nenadchne, ale pokud rádi experimentujete, zamilujete si ho nejspíš po pár soustech. Překvapí vás svou svěží chutí a zároveň pikantní vůní.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- cizrna 300 g
- červená cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- červená paprika 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- kremžská hořčice 2 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžíce
- šťáva z 1 citronu
- malá mrkev 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- menší rajčata 2 ks
- 1 řapík celeru nebo 1/2 okurky
- olivy bez pecky 1 větší hrst
- čerstvý koriandr 1 malý svazek
- sůl
- sezamová semínka 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Den předem zalijte cizrnu v hrnci vodou a nechte ji alespoň 12 hodin bobtnat. Druhý den ji důkladně propláchněte a vařte v nové neosolené vodě doměkka, zhruba 45 minut. Uvařenou cizrnu slijte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout.
- Cibuli a česnek oloupejte a polovinu cibule nakrájejte nahrubo. Červenou papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji na kousky zhruba 2 x 2 cm. Cibuli a papriku orestujte ve 2 lžících rozehřátého oleje dozlatova. Česnek utřete a společně s hořčicí a římským kmínem vmíchejte k paprice. Restujte 30 vteřin, zastříkněte citronovou šťávou a nechte vychladnout.
- Mrkev oloupejte, žlutou papriku zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Rajčata a celer (nebo okurku) nakrájejte také na kostičky, zbylou cibuli nadrobno. Vsypte vše do mísy, přidejte osmaženou zeleninu, slitou vychladlou cizrnu, olivy (pokrájené nebo v celku podle chuti) a většinu nahrubo nasekaného koriandru. Osolte a promíchejte. Posypte zbylým nasekaným koriandrem a sezamem a podávejte.
Zeleninová kuchařka
Z farmy přímo na váš stůl
Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.