Suroviny
- cizrna 300 g
- červená cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- červená paprika 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- kremžská hořčice 2 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžíce
- šťáva z 1 citronu
- malá mrkev 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- menší rajčata 2 ks
- 1 řapík celeru nebo 1/2 okurky
- olivy bez pecky 1 větší hrst
- čerstvý koriandr 1 malý svazek
- sůl
- sezamová semínka 1 lžíce
Postup přípravy
- Den předem zalijte cizrnu v hrnci vodou a nechte ji alespoň 12 hodin bobtnat. Druhý den ji důkladně propláchněte a vařte v nové neosolené vodě doměkka, zhruba 45 minut. Uvařenou cizrnu slijte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout.
- Cibuli a česnek oloupejte a polovinu cibule nakrájejte nahrubo. Červenou papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji na kousky zhruba 2 x 2 cm. Cibuli a papriku orestujte ve 2 lžících rozehřátého oleje dozlatova. Česnek utřete a společně s hořčicí a římským kmínem vmíchejte k paprice. Restujte 30 vteřin, zastříkněte citronovou šťávou a nechte vychladnout.
- Mrkev oloupejte, žlutou papriku zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Rajčata a celer (nebo okurku) nakrájejte také na kostičky, zbylou cibuli nadrobno. Vsypte vše do mísy, přidejte osmaženou zeleninu, slitou vychladlou cizrnu, olivy (pokrájené nebo v celku podle chuti) a většinu nahrubo nasekaného koriandru. Osolte a promíchejte. Posypte zbylým nasekaným koriandrem a sezamem a podávejte.
Cizrnový salát s římským kmínem a čerstvým koriandrem Zdroj: Petr Klíma