Cizrnový salát s římským kmínem a čerstvým koriandrem

Moje hodnocení
15x

Cizrna je královnou mezi luštěninami, je velmi dobře stravitelná, má nevtíravou zemitou, lehce oříškovou chuť a překypuje vitaminy, minerály a antioxidanty zpomalujícími stárnutí a snižujícími špatný cholesterol v krvi. Rozumí si s výrazným kořením, většinou druhů zeleniny a bylinkami. Pokud nemáte rádi římský kmín nebo koriandr, tento salát vás nenadchne, ale pokud rádi experimentujete, zamilujete si ho nejspíš po pár soustech. Překvapí vás svou svěží chutí a zároveň pikantní vůní. 

4 porce
90 minut
arabská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Den předem zalijte cizrnu v hrnci vodou a nechte ji alespoň 12 hodin bobtnat. Druhý den ji důkladně propláchněte a vařte v nové neosolené vodě doměkka, zhruba 45 minut. Uvařenou cizrnu slijte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a polovinu cibule nakrájejte nahrubo. Červenou papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji na kousky zhruba 2 x 2 cm. Cibuli a papriku orestujte ve 2 lžících rozehřátého oleje dozlatova. Česnek utřete a společně s hořčicí a římským kmínem vmíchejte k paprice. Restujte 30 vteřin, zastříkněte citronovou šťávou a nechte vychladnout.
  3. Mrkev oloupejte, žlutou papriku zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Rajčata a celer (nebo okurku) nakrájejte také na kostičky, zbylou cibuli nadrobno. Vsypte vše do mísy, přidejte osmaženou zeleninu, slitou vychladlou cizrnu, olivy (pokrájené nebo v celku podle chuti) a většinu nahrubo nasekaného koriandru. Osolte a promíchejte. Posypte zbylým nasekaným koriandrem a sezamem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty