Suroviny
- cizrna (200 g v sušeném stavu nebo 1 plechovka)
- sezamový olej
- cibule (větší, nakrájená najemno) 2 ks
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- mořská sůl
- voda (nebo vývar z cizrny) 1/2 l
- pórek (větší, nakrájený našikmo) 1 ks
- sójová smetana 250 ml
- bujón (granulovaný)
- citronová šťáva
Vaření cizrny nebo jiných luštěnin:
Propláchnutou cizrnu namočte na 5–10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 min. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte na omáčku.
Postup přípravy
- Ve větším kastrolu orestujte cibulku na sezamovém oleji, přidejte sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar a povařte doměkka.
- Mezitím si rozmixujte polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máte připravené skvělé zahušťovadlo.
- V hrnci, ve kterém jste vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujte. Přidejte do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidejte pórek a krátce povařte.
- Pokud chcete opravdu krémovou chuť, přilijte sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Dochuťte citronovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE