Valijah Klásová

Indická cizrnová polévka

Moje hodnocení
8x

Sytá a hutná polévka z cizrny ochucená česnekem a římským kmínem zahřeje na těle i na duši. Cizrna neboli římský hrách má příjemnou oříškovou chuť a pro krémové polévky je jako stvořená.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • ghí (přepuštěné máslo) 1 lžíce
  • celý římský kmín 1 lžička
  • velká cibule nakrájená na kostičky 1 ks
  • suchá cizrna 1 hrnek
  • střední brambory 3 ks
  • česnek 4 stroužky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • kurkuma 1 lžička
  • zeleninový vývar nebo voda 1 litr
  • mletý koriandr 1 lžička
  • citronová šťáva

Postup přípravy

  1. Můžete použít vařenou cizrnu z konzervy nebo suchou, tu je ale třeba předem namočit do nesolené vody (nejlépe přes noc).
  2. Na másle ghí krátce opečte celý římský kmín. Přisypte cibulku a opékejte asi 5 minut. Vmíchejte česnek, kurkumu a koriandr. Promíchněte, zlehka opečte a přidejte namočenou a scezenou cizrnu.
  3. Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, podle chuti osolte, opepřete a vařte jednu hodinu.
  4. K cizrně vmíchejte na kostičky pokrájené brambory a vařte ještě půl hodiny – případně tak dlouho, dokud cizrna není zcela měkká.
  5. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete dát nejdříve trochu cizrny stranou a pak ji do polévky vrátit.
  6. Servírujte lehce zakápnuté citronovou šťávou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Valijah Klásová

Valijah Klásová

Osobní román s pečlivě vybranými a ozkoušenými recepty na různé druhy kari a oblíbené indické a pákistánské pokrmy přečtete jedním dechem. Autorka s netypicky českým jménem se narodila v Písku, přestěhovala se do Prahy a po letech v korporátní sféře se rozhodla otevřít si obchod s indickým kořením. Setkání s pákistánským obchodníkem s kořením jí naprosto změnilo život. Společně s autorkou se naučíte připravovat od základu nejen kari, ale i další zeleninové pokrmy, drobné lahůdky i sladké dobroty.

Vydává nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty