Suroviny
- přepuštěné máslo (ghí ) 1 lžíce
- římský kmín (celý ) 1 lžička
- cibule (velká, nakrájená na kostičky) 1 ks
- cizrna (suchá ) 1 hrnek
- brambory (střední ) 3 ks
- česnek 4 stroužky
- kurkuma 1 lžička
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 litr
- mletý koriandr 1 lžička
- citronová šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Můžete použít vařenou cizrnu z konzervy nebo suchou, tu je ale třeba předem namočit do nesolené vody (nejlépe přes noc).
- Na másle ghí krátce opečte celý římský kmín. Přisypte cibulku a opékejte asi 5 minut. Vmíchejte česnek, kurkumu a koriandr. Promíchněte, zlehka opečte a přidejte namočenou a scezenou cizrnu.
- Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, podle chuti osolte, opepřete a vařte jednu hodinu.
- K cizrně vmíchejte na kostičky pokrájené brambory a vařte ještě půl hodiny – případně tak dlouho, dokud cizrna není zcela měkká.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete dát nejdříve trochu cizrny stranou a pak ji do polévky vrátit.
- Servírujte lehce zakápnuté citronovou šťávou.
Indická cizrnová polévka Zdroj: Život s chutí kari