Cizrnová polévka s citronem a těstovinami orzo

Moje hodnocení
4x

Inspirovala se řeckou polévkou avgolemono, která je ovšem kuřecí. V téhle maso není, ale bytelná cizrna s jemně oříškovou chutí ho víc než dobře nahradí. Sezamová pasta jí dodá krémovitost a příjemně exotickou vůni, citron svěžest a nezaměnitelné aroma.

6 porcí
30 minut

Suroviny

  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 1 lžíce
  • cibule, nakrájená 1/2 ks
  • mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky 3 ks
  • česnek (česnek, rozetřený) 3 stroužky
  • zeleninový vývar 1,5–2 l
  • těstovinová rýže orzo, běžná nebo celozrnná 2 hrsti
  • konzervovaná cizrna, scezená a propláchnutá 2 plechovky
  • sezamová pasta tahini 2–3 lžíce
  • šťáva ze 2 velkých citronů
  • čerstvý špenát nebo kadeřávek 1 velká hrst
  • čerstvý kopr na dochucení
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • případně čerstvý křupavý chleba k podávání

Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a mrkev a smažte za promíchávání 5 až 7 minut. Pak přidejte česnek a smažte ještě asi minutu.
  2. Vlijte vývar, uveďte do varu, přidejte těstoviny a cizrnu, snižte žár a zlehka vařte 8 až 9 minut, až těstoviny změknou.
  3. Sundejte z plotýnky, vmíchejte tahini a postupně vmíchávejte citronovou šťávu, až dosáhnete požadované chuti. Vsypte lístky špenátu nebo kadeřávku a nechte zavadnout. Polévku podle chuti posypte koprem, osolte a opepřete.

PRIMA TIP: Nálev z konzervované cizrny uchovejte. Ve světě se mu říká aquafaba a díky obsaženým slizovitým látkám má schopnost se při vyšlehávání chovat jako vaječný bílek – vytvoří sníh podobné konzistence.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty