zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Cizrnová polévka s citronem a těstovinami orzo
Autor: Marek Kučera Cizrnová polévka s citronem a těstovinami orzo

Cizrnová polévka s citronem a těstovinami orzo

Hodnoceno: 2x
Inspirovala se řeckou polévkou avgolemono, která je ovšem kuřecí. V téhle maso není, ale bytelná cizrna s jemně oříškovou chutí ho víc než dobře nahradí. Sezamová pasta jí dodá krémovitost a příjemně exotickou vůni, citron svěžest a nezaměnitelné aroma.
do 30 minut
6 porcí

reklama

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a mrkev a smažte za promíchávání 5 až 7 minut. Pak přidejte česnek a smažte ještě asi minutu.
  2. Vlijte vývar, uveďte do varu, přidejte těstoviny a cizrnu, snižte žár a zlehka vařte 8 až 9 minut, až těstoviny změknou.
  3. Sundejte z plotýnky, vmíchejte tahini a postupně vmíchávejte citronovou šťávu, až dosáhnete požadované chuti. Vsypte lístky špenátu nebo kadeřávku a nechte zavadnout. Polévku podle chuti posypte koprem, osolte a opepřete.

PRIMA TIP: Nálev z konzervované cizrny uchovejte. Ve světě se mu říká aquafaba a díky obsaženým slizovitým látkám má schopnost se při vyšlehávání chovat jako vaječný bílek – vytvoří sníh podobné konzistence. 

Cizrnová polévka s citronem a těstovinami orzo
Autor: Marek Kučera Cizrnová polévka s citronem a těstovinami orzo

reklama

Související témata: cizrna , těstovinová rýže , luštěniny , Hlavní jídla