Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (nakrájená) 1/2 ks
- mrkev (oloupané a nakrájené na kostičky) 3 ks
- česnek (rozetřený) 3 stroužky
- zeleninový vývar 1,5–2 l
- rýže (těstovinová rýže orzo, běžná nebo celozrnná) 2 hrsti
- sterilovaná cizrna (scezená a propláchnutá) 2 plechovky
- sezamová pasta tahini 2–3 lžíce
- citronová šťáva ze 2 velkých citronů
- špenát (čerstvý nebo kadeřávek) 1 velká hrst
- kopr (čerstvý, na dochucení)
- chléb (případně čerstvý křupavý chleba k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a mrkev a smažte za promíchávání 5 až 7 minut. Pak přidejte česnek a smažte ještě asi minutu.
- Vlijte vývar, uveďte do varu, přidejte těstoviny a cizrnu, snižte žár a zlehka vařte 8 až 9 minut, až těstoviny změknou.
- Sundejte z plotýnky, vmíchejte tahini a postupně vmíchávejte citronovou šťávu, až dosáhnete požadované chuti. Vsypte lístky špenátu nebo kadeřávku a nechte zavadnout. Polévku podle chuti posypte koprem, osolte a opepřete.
PRIMA TIP: Nálev z konzervované cizrny uchovejte. Ve světě se mu říká aquafaba a díky obsaženým slizovitým látkám má schopnost se při vyšlehávání chovat jako vaječný bílek – vytvoří sníh podobné konzistence.