Vánoční pečení s ořechy: Které křehké sváteční cukroví nebude chybět na vašem stole?

Vánoce se blíží a s nimi i krásné lidové tradice. Jednou z nich je pečení cukroví. Pro nás tak nastává čas, který jako každý rok strávíme (ne)dobrovolně v kuchyni při zadělávání vánočního cukroví. Pro přípravu těsta si chystáme nejen základní suroviny, ale i jednu nenahraditelnou přísadu, a tou jsou ořechy. Cukroví je díky nim křehčí a má nezaměnitelnou chuť.

Vánoční recepty si rodiny předávají z generace na generaci, ale jednotlivé ingredience se nemění, ba naopak ani nesmí, cukroví by ztratilo svou jedinečnou chuť. Stálou a léty osvědčenou přísadou jsou ořechy. Při jejich výběru se vyplatí dbát na kvalitu, která má obrovský podíl na výsledné chuti celého cukroví. Namleté nebo nastrouhané ořechy se přidávají do těsta, ve formě ořechových másel jsou vhodné na promazávání cukroví nebo dominují při závěrečném zdobení vánočky či jiných svátečních laskomin. Mezi velmi oblíbené druhy patří nepochybně mandle, vlašské a lískové ořechy, pistácie, kešu nebo třeba burské oříšky. Jednotlivé druhy ořechů se odlišují od sebe nejen podle způsobu pěstování, velikosti, množství prospěšných látek, ale rozeznávají se i podle barvy a chuti.

TIP: V posledních letech je trendem nahradit ve vánočních receptech klasickou mouku ořechovou moukou. Vyzkoušejte například vlašskooříškovou, mandlovou, pistáciovou nebo lískooříškovou.

U ořechů obecně víme, že jsou nutričně bohaté a obsahují velké množství zdravých tuků, a stejně je tomu u ořechových mouk. Vyměníte-li či nakombinujete klasickou bílou mouku s moukami ořechovými, dodáte pokrmům bílkoviny, zdravé tuky i vlákninu a zároveň budou dobroty sytější. „Ořechy potažmo mouky z nich nás zasytí na delší dobu díky vysokému obsahu zdravých tuků, které mají zároveň nízký glykemický index. Upečených dobrot z ořechové mouky tudíž sníme menší množství než u kousků připravených z klasické obilné mouky. Mouky vznikají rozemletím ořechů a obsahují tudíž vše, co zpracované ořechy, které jsou plné zdraví prospěšných látek a nenasycených mastných kyselin příznivě působících na naše srdce a cévy,“ doplňuje Petra Vránová z pražírny Alika.

Výhodou ořechových mouk je zároveň nižší obsah sacharidů. Ten je v porovnání s moukou pšeničnou o celé tři čtvrtiny nižší. Mezi vánočním cukrovím nesmí chybět vanilkové rohlíčky. Za jejich oblíbeností stojí dokonalá sametová chuť ořechů, která je typická pro tento druh křehkého těsta. Často je směs na rohlíčky připravována s vlašskými ořechy, ale není výjimkou, že někteří upřednostňují lískové ořechy, mandle, a dokonce i pistácie.

Připravte vanilkové rohlíčky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky

„Ti, co znají mé recepty vědí, že ořechy ve všech podobách používám do jídel celoročně, ale o Vánocích se bez ořechů prostě při pečení neobejdete. Mou osobní preferencí pro sladké pečení jsou určitě pistácie, které nejen skvěle chutnají, ale ve spojení s barevnou čokoládou a lyofilizovaným ovocným prachem dotváří unikátní vizuální efekt. Příkladem je receptura na přípravu lahodných energy balls. Základem těsta jsou datle, pistáciové máslo, pekany s burizony. Kuličky se pak máčí v mléčné čokoládě a zdobí sekanými pistáciemi a lyo malinami. Nebojte se s ořechy experimentovat. Někdy se mi i v receptu potká i více druhů ořechů, jako u cheesecaku s bílou čokoládou. Ráda peču i s oříškovými moukami. Ty ale kupuji již pomleté, neboť v domácím prostředí jen málokdy dosáhnete tak jemné konzistence, jak byste potřebovali,“ říká Romana Böhmová, foodblogerka, kterou budete znát jako Na skok v kuchyni.

Máte přehled, jaké ořechy budete potřebovat do vánočního těsta?

Pečené cukroví

Vlašské ořechy jsou typickou přísadou pro vanilkové rohlíčky, pracny, ořechy, pařížské rohlíčky nebo třeba išelské dortíčky. Pistácie jsou oblíbené nejen pro svou nasládlou chuť, ale i pro své výrazné zbarvení, které například pistáciovému cukroví dodá ten správný šmrnc a výrazně podtrhne chuť pistáciových košíčků. Lískové ořechy mají v receptech také své místo u vanilkových rohlíčků, ale častěji se s nimi setkáte u tzv. Masarykových knoflíků. Mandlemi se zdobí sádlové cukroví a tradičně již domácí vánočka. Oblíbeným receptem je i arašídový nugát, kde sametová chuť arašídového másla způsobí, že se vám doslova rozplyne na jazyku. Měkké a vláčné placičky s kandovaným ovocem a kešu oříšky znají všichni jako vánoční marokánky. Jedlým a velmi populárním dárkem je čokoládová domácí granola, kde zvýrazní vánoční chuť pekanové ořechy.

Chcete si upéct tradiční cukroví podle videoreceptu? Tady ho máte!

Kompletní recept najdete ZDE: Masarykovo cukroví

Nepečené cukroví

Klasický vánoční výběr cukrovinek na talíři často doplňuje i jeden nebo dva druhy nepečeného cukroví. Zpracování těsta je velmi snadné, a proto i tak oblíbené. Jedničkou v nepečeném cukroví jsou vosí hnízda, které dnes už díky vánočním formičkám můžete připravit jako stromeček se zeleným popraškem z pistácií, sněhuláka nebo svícen, kde plamen představuje mandle. Dalším trendem jsou domácí kokosové kuličky s mandlí a kokosovým krémem nebo medové koule, které jsou v mandlích nebo pistáciích obalené. Pokud milujete lískové ořechy, tak oceníte domácí karamelové košíčky à la Toffifee nebo čokoládové kuličky à la Ferrero Rocher.

Domácí cukroví provoní a zútulní váš domov, ale především vytvoří nádherné vzpomínky, které už budou navždy spjaty s Vánocemi.

Zdroj: Alika; zdroj foto: Alika

Připravte vosí hnízda podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchý recept na vosí hnízda

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty