Suroviny
- vejce 4 ks
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 150 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- čerstvý sýr 150 g
- jedlá soda 1 lžička
- polohrubá mouka 180 g
- bramborový škrob 30 g
- máslo 130 g
Náplň
- mascarpone 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- moučkový cukr 100 g
- smetana ke šlehání (40%) 200 ml
Postup přípravy
Vyšlehejte vejce se špetkou soli a cukrem do husté pěny. Smetanu vyšlehejte na pevnou šlehačku, smíchejte ji s vaječnou pěnou a čerstvým sýrem. Vmíchejte prosátou mouku s jedlou sodou a škrobem. Nakonec přidejte rozpuštěné vlažné máslo.
Těsto zlehka promíchejte, vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut. Po upečení krátce nechte chladnout ve formě, pak vyklopte na kovovou mřížku a nechte úplně vychladnout. Poté bábovku vodorovně prokrojte na dva díly.
Mascarpone smíchejte s vanilkovým a moučkovým cukrem, lehce do něj vmíchejte vyšlehanou šlehačku. Krém naplňte do cukrářského sáčku a na spodní díl bábovky nastříkejte těsně vedle sebe krémové pusinky. Přiklopte horním dílem a ozdobte stejným způsobem i povrch.
PRIMA TIP: Pro ještě slavnostnější vzhled dozdobte krém čerstvým ovocem nebo hoblinkami čokolády.
Vyzkoušejte také tvarohovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčná tvarohová bábovka