Suroviny
- rohlík 6 ks
- mléko 500 ml
- vejce 5 ks
- sůl
- pepř (črstvě namletý)
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
- sušená šunka (nakrájená na velikost sousta) 150 g
- mražený hrášek 150 g
- hladkolistá petržel

Postup přípravy
Rohlíky nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. V mléce rozšlehejte vejce, osolte a opepřete. Zapékací mísu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno naneste vrstvu nakrájeného pečiva.
Přidejte vrstvu hrášku, posypte částí šunky a zalijte částí mléka s vejci. Postup dvakrát opakujte.
Pečte v předehřáté troubě při 190 °C asi 30 minut dozlatova.
Před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte mezi vrstvy i nastrouhaný sýr (např. goudu nebo čedar) – při pečení se krásně rozpeče a vytvoří jemně křupavou krustu.
Podzimní variace: Nahraďte hrášek restovanou dýní nebo houbami, přidejte pár lístků čerstvého tymiánu a zakápněte smetanou. Žemlovka získá hřejivou sezónní chuť, která se výborně hodí do chladnějších večerů.
Vyzkoušejte také klasickou sladkou žemlovku s jablky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní žemlovka alias zemlbába s jablky, tvarohem a sněhem
