Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Moje hodnocení
0x

Slaná verze oblíbené žemlovky je skvělým způsobem, jak zužitkovat starší rohlíky a připravit rychlou, ale vydatnou večeři. Kombinace opečeného pečiva, šunky a hrášku zapečená s vejci chutná báječně teplá i vlažná.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rohlíky nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. V mléce rozšlehejte vejce, osolte a opepřete. Zapékací mísu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno naneste vrstvu nakrájeného pečiva.

  2. Přidejte vrstvu hrášku, posypte částí šunky a zalijte částí mléka s vejci. Postup dvakrát opakujte.

  3. Pečte v předehřáté troubě při 190 °C asi 30 minut dozlatova.

  4. Před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.

PRIMA TIP: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte mezi vrstvy i nastrouhaný sýr (např. goudu nebo čedar) – při pečení se krásně rozpeče a vytvoří jemně křupavou krustu.
  • Podzimní variace: Nahraďte hrášek restovanou dýní nebo houbami, přidejte pár lístků čerstvého tymiánu a zakápněte smetanou. Žemlovka získá hřejivou sezónní chuť, která se výborně hodí do chladnějších večerů.

Vyzkoušejte také klasickou sladkou žemlovku s jablky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní žemlovka alias zemlbába s jablky, tvarohem a sněhem

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů