Vedle perníčků je linecké cukroví nejoblíbenějším druhem pečeným na Vánoce. Dvě slepená kolečka marmeládou se do povědomí lidí dostala před 400 lety. V původní receptuře byste ovšem naše oblíbené linecké cukroví poznali jen stěží.
![Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem](https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/mini_169/f4f707a785462824c2aa47005a9a2500.jpg)
Vedle perníčků je linecké cukroví nejoblíbenějším druhem pečeným na Vánoce. Dvě slepená kolečka marmeládou se do povědomí lidí dostala před 400 lety. V původní receptuře byste ovšem naše oblíbené linecké cukroví poznali jen stěží.
Pečení tradičního lineckého začalo v 17. století v rakouském Linzi, odkud pochází i název tohoto cukroví. První zmínka pochází z roku 1653, z knihy rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy.
Tato kniha receptů však zmiňuje pečený mandlový koláč s rybízovou zavařeninou. Právě rybízová marmeláda a podobné složení těsta jsou hlavními ingrediencemi, které původní recept spojují s lineckým, jaké známe dnes.
Mandlový koláč měl navíc křupavou krustu, která se připravovala z rozemletých ořechových skořápek, neboť mouka byla drahá a hospodyně využívaly všeho, co bylo po ruce.
V dobách Rakousko-Uherska se recept rozšířil po celé zemi a někteří začali původní ingredience měnit či některé i vynechali. Právě v Linzi se místní pekař Johann Konrad Vogel rozhodl vykrajovat z těsta na linecký koláč různé malé tvary. Nechyběla klasická kolečka, hvězdičky či srdíčka. Dva kousky lineckého pak vždy spojil rybízovou marmeládou, tak jak tomu je i dnes. Horní dílky dokonce měly stejný kulatý výřez.
Zdroj: lifee
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living