Vedle perníčků je linecké cukroví nejoblíbenějším druhem pečeným na Vánoce. Dvě slepená kolečka marmeládou se do povědomí lidí dostala před 400 lety. V původní receptuře byste ovšem naše oblíbené linecké cukroví poznali jen stěží.

Vedle perníčků je linecké cukroví nejoblíbenějším druhem pečeným na Vánoce. Dvě slepená kolečka marmeládou se do povědomí lidí dostala před 400 lety. V původní receptuře byste ovšem naše oblíbené linecké cukroví poznali jen stěží.
Pečení tradičního lineckého začalo v 17. století v rakouském Linzi, odkud pochází i název tohoto cukroví. První zmínka pochází z roku 1653, z knihy rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy.
Tato kniha receptů však zmiňuje pečený mandlový koláč s rybízovou zavařeninou. Právě rybízová marmeláda a podobné složení těsta jsou hlavními ingrediencemi, které původní recept spojují s lineckým, jaké známe dnes.
Mandlový koláč měl navíc křupavou krustu, která se připravovala z rozemletých ořechových skořápek, neboť mouka byla drahá a hospodyně využívaly všeho, co bylo po ruce.
V dobách Rakousko-Uherska se recept rozšířil po celé zemi a někteří začali původní ingredience měnit či některé i vynechali. Právě v Linzi se místní pekař Johann Konrad Vogel rozhodl vykrajovat z těsta na linecký koláč různé malé tvary. Nechyběla klasická kolečka, hvězdičky či srdíčka. Dva kousky lineckého pak vždy spojil rybízovou marmeládou, tak jak tomu je i dnes. Horní dílky dokonce měly stejný kulatý výřez.
Zdroj: lifee
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living