Suroviny
- sušené houby 20 g
- cibule 2 ks
- vepřová líčka 800 g
- sádlo 50 g
- masový vývar 1 litr
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín 1 lžička
Dohotovení
- máslo 60 g
- hladká mouka 30 g
- tymián 6 snítek

Postup přípravy
Namočte houby přes noc do studené vody. Cibuli nakrájejte nadrobno a líčka očistěte. Na rozehřátém sádle restujte cibuli asi 8 minut dozlatova, poté přidejte líčka a zprudka je opečte.
Zalijte 500 ml vývaru, přidejte namočené houby, osolte, opepřete a posypte kmínem. Přiklopte a duste na mírném ohni asi 70 minut doměkka.
Mezitím uvařte brambory v osolené vodě. Rozmačkejte je s máslem a dozlatova orestovanou cibulkou.
Uvařené maso dejte stranou. Šťávu vyrestujte na tuk, přidejte máslo, zaprašte moukou, důkladně rozmíchejte a krátce orestujte.
Přilijte dalších 500 ml vývaru, rozmíchejte a vařte na mírném ohni alespoň 15 minut.
Do omáčky vraťte líčka, přidejte snítky tymiánu a krátce prohřejte.
Podávejte s mačkanými bramborami a ozdobte čerstvým tymiánem.
PRIMA TIP: Pokud chcete omáčku ještě výraznější, přidejte do ní lžíci červeného vína nebo kapku balsamikového octa.
Vyzkoušejte také houbovou smetanovou omáčku s knedlíkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popustí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha