Suroviny
- máslová dýně 800 g
- přepuštěné máslo (nebo olej) 2 lžíce
- cherry rajčata 250 g
- červená cibule 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- špenát 80 g
- vejce 6 ks
- čedar (nastrouhaný) 100 g
- bazalka (lístky)
Postup přípravy
Dýni umyjte, očistěte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejte máslo nebo olej.
Vložte do pánve kostky dýně, celá cherry rajčátka a měsíčky cibule, promíchejte, osolte, opepřete a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 20 minut.
Pánev vyjměte z trouby, přimíchejte listy špenátu a vraťte na 2 minuty zpět do trouby. Poté znovu vyjměte, do směsi vyklepněte vejce, osolte, posypte čedarem a dopečte při 210 °C asi 8 minut.
Při podávání posypte čerstvou bazalkou.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte k dýni ještě pár stroužků česneku nebo před pečením lehce zakápněte zeleninu balzamikem.
Vyzkoušejte také turecká vejce s česnekovým jogurtem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky, můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny