Nakoupit, správně uskladnit a vše zpracovat. Tak zní ideální scénář snad každého nakupujícího. Jenže realita je často dost odlišná a až třetina všeho jídla na světě skončí v koši. Důvodů je mnoho, nezanedbatelný podíl ale na vyhazování má právě neznalost toho, zda různé typy ovoce a zeleniny uchovávat raději v chladu ledničky nebo ve spíži. Při nesprávném zacházení pak často suroviny končí seschlé nebo pokryté plísní v koši.
Naučte se triky, kde a jak skladovat čerstvé potraviny, aby vydržely co nejdéle
Ovoce i zeleninu se vyplatí vždy kupovat co nejvíce čerstvou, ideálně se stopkou nebo kořeny. Při samotném skladování je poté potřeba brát v potaz několik faktorů, které mají vliv na to, jak dlouho potravina zůstane čerstvá. Rozhoduje teplota, světlo a vlhkost. Stejně tak je dobré vycházet ze samotné povahy ovoce nebo zeleniny – například kolik obsahuje vody, v jakých podmínkách a kde vyrostla. Ve chvíli, kdy si tyto faktory uvědomíte, nebude už tak složité si odvodit, jestli daný kus patří do lednice, spíže či sklepa nebo je nejlepší ho nechat dozrát třeba na kuchyňské lince.
Nejzákladnější pravidlo ovšem zní: ať už budete uskladňovat jakýkoliv kus ovoce či zeleniny, nikdy ho neomývejte, dokud ho nebudete chtít zpracovat. Podobně jako je tomu například u vajíček, totiž i v tomto případě můžete porušit ochrannou vrstvu, která potravinu přirozeně chrání před předčasným zkažením.
Výjimku tvoří jen jahody či lesní ovoce, které před uložením do lednice omyjte, a to v roztoku z jednoho hrnku octa a tří hrnků vody. Ocet zlikviduje bakterie, které způsobují plísně, a díky tomu jahody a další bobule vydrží i o dost déle.
Do lednice jen s rozmyslem
Do chladu rozhodně patří veškeré bobulovité, zahradní a lesní ovoce. Všechny zmíněné mají rády vyšší vlhkost, která je udržuje chutné a čerstvé, ideální tedy bude je uskladnit do spodní části lednice. Do stejné přihrádky by měla putovat také veškerá košťálová zelenina včetně ředkviček. U měkkých kusů platí, že není vhodné je pokládat na sebe – dochází pak k otlakům a urychlení tvorby plísně.
Listovou zeleninu naopak před zbytečnou vlhkostí v lednici ochraňte tak, že ji umístíte do neprodyšného boxu, jehož dno vyložíte papírovými ubrousky, které do sebe přebytek vlhka natáhnou. Salát a další listovka díky tomu nezavadne a déle vydrží jako čerstvá.
V chladničce je stejně tak možné na přechodnou dobu uschovat jakoukoliv již nakrájenou nebo oloupanou zeleninu, kterou máte připravenou třeba na vývar nebo do směsi. Nejdéle vám vydrží, pokud ji vložíte do nádoby s vodou.
Speciálním případem jsou pak papriky. U těch se často uvádí, že by se měly skladovat mimo lednici pro zachování čerstvosti, ale to není tak úplně pravda. Toto pravidlo platí jen u čerstvě sklizených paprik z vlastní zahrádky. Papriky zakoupené v obchodech patří jednoznačně do lednice, protože za sebou mají několik dní na cestě a ve skladech, kde jsou zachlazené, a musí pokračovat ve stejném teplotním řetězci, jinak začnou dehydrovat.
Co schovat raději do spižírny?
Současná situace je jako dělaná na nákup posilovačů imunity, jako jsou citrusy a zázvor. Mějte ale na paměti, že by nikdy neměly přijít do lednice, ale do spíže. Tropické ovoce včetně citrusů totiž vyrostlo v teplém klimatu, v chladu má tedy tendenci měknout a rychleji plesnivět. To samé se týká také banánů. Vhodná teplota pro uskladnění banánů se pohybuje okolo 13 °C. Při dozrávání navíc podobně jako jablka uvolňují ethylen, který způsobuje rychlejší dozrávání. Je tedy vhodné je skladovat zvlášť od ostatního ovoce a zeleniny. Pokud chcete, aby vám banány déle vydržely, trs rozdělte a stopku každého samostatného banánu obalte potravinářskou fólií.
Umístění mimo chlad lednice prodlouží životnost také zmíněného zázvoru, ale i třeba dýně a veškeré zeleniny s vysokým obsahem vody – tedy lilek, cuketa nebo salátová okurka. Velké teplo jim ale také neprospívá, protože mohou začít usychat. Ideální je pro ně chlad sklepa do 14 °C. Do spíže nebo sklepa patří samozřejmě také cibule, česnek a brambory. Právě škrob, který obsahují, má v chladu tendenci se měnit v cukr, a brambory pak zbytečně sládnou. Ve spíži je ideálně ještě schovejte do jutového pytle, kde budou mít dostatek tmy a vy se tak vyhnete klíčení. Cibuli a česnek tam dejte také, třeba v papírovém pytlíku. Anebo můžete vyzkoušet trik našich babiček a prababiček, které jednotlivé paličky cibule a česneku balily do staré punčochy. Jednoduše vložte jednu paličku, zauzlujte punčochu, vložte druhou, zase zauzlujte a tak stále dokola.
Nezapomeňte na kuchyňskou linku
Kromě lednice a spíže se může vhodným místem pro skladování určitých druhů potravin stát i vaše kuchyňská linka. Týká se to například bylinek, které vám nejdéle vydrží namočené ve sklenici s vodou. Po ruce nechte také rajčata, která v lednici rychle ztrácejí chuť i vůni.
Na lince můžete nechat dozrát ale také avokádo. Jeho proces dozrávání totiž začíná už ve chvíli, kde jej někdo utrhne. Do lednice ho tedy dávejte jen na přechodnou dobu ve chvíli, kdy je už zcela zralé a připravené ke zpracování. Jinak by rozhodně mělo vždy zůstat na lince.
Za tipy děkujeme Daniele Jičínské z Magnet 3PAGEN a Jaroslavu Neumanovi z Košík.cz.