Suroviny
- loupané mandle 200 g
- moučkový cukr 400 g + na posypání
- bílek (z malých vajec) 2 ks + na slepování
- rumová tresť několik kapek
- kakao (na obarvení kloboučků)
Postup přípravy
- Mandle nastrouhejte nebo rozmixujte najemno. V míse je důkladně propracujte s bílky, cukrem a trestí na hladké tuhé těsto. Dá to práci, ale výsledek pak stojí za to. Z těsta oddělte menší část na kloboučky hříbků a obarvěte ji kakaem.
- Ze světlého těsta vyválejte válečky – nožičky hříbků. Z tmavého těsta vytvarujte kuličky. Do kuliček vymáčkněte obráceným koncem vařečky důlek na umístění nožičky. Nevytlačujte příliš silně, aby okraje kloboučku nepopraskaly. Ale pokud se to stane, můžete je zase poválením v dlaních uhladit. Jeden konec nožky omočte v bílku a spojte ji s kloboučkem. Hříbky nechte do druhého dne zaschnout na prkénku nebo na talířku posypaném moučkovým cukrem.
- Prima tip: Pokud je mandlové těsto řidší, přidejte do něj víc nastrouhaných mandlí. A když si recept vypůjčí dospělí, mohou místo tresti přidat rum.
Vyzkoušejte také kokosové kuličky Rafaelo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kokosové kuličky Rafaelo – jednoduchý recept ze salka