Významnou součástí tradičních vánočních receptů zejména ve střední a východní Evropě byl mák. Byla mu přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Na Vánoce se proto v Česku tradičně připravoval štědrák, koláč z kynutého těsta s makovou, povidlovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Rovněž byly o Vánocích připravovány kutelky, buchtičky, které se plnily nebo posypaly mákem a před podáváním se zalily horkým mlékem. Kutelky u nás z vánočního stolu zmizely, avšak na Slovensku je jejich obdoba známa jako bobaľky nebo opekance připravována na Vánoce dodnes. V Polsku jsou součástí štědrovečerní večeře nudle s mákem nebo kuťa, tradiční vánoční pokrm východoevropské kuchyně připravovaný z pšenice, máku, rozinek a dalších ingrediencí. K tradičním vánočním moučníkům patří nejenom v Polsku, ale i na Slovensku makový závin.
Postup přípravy
- Datle, mák a vodu vložte do mixéru a vše řádně umixujte.
- Z hotové hmoty tvarujte kuličky, které obalte v celém máku.
- PRIMA TIP: Pokud se vám nepovede datle umixovat do úplné kaše, nesmutněte, i malé kousky datlí mají v cukroví své kouzlo.
Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodině – máku.