V českých domácnostech jsou vánoční svátky nejen časem klidu a rodinné pohody, ale také obdobím, kdy se na stolech objevují tradiční pokrmy spojené s bohatou historií a symbolikou. Na Boží hod vánoční (25. prosince) a svátek svatého Štěpána (26. prosince) se servírují pokrmy, které odrážejí regionální zvyky i rodinné tradice.
Oslavte Boží hod a svátek svatého Štěpána tradičními svátečními pokrmy
Boží hod vánoční: Slavnostní hostina po půstu
Boží hod vánoční je dnem, kdy křesťané slaví narození Ježíše Krista. Tento sváteční den byl dříve spojen s ukončením adventního půstu, a proto se v minulosti na stole objevovala zejména vydatná jídla. Tradiční menu se liší podle krajů, ale některé pokrmy jsou společné pro většinu českých domácností.
- Polévka
Na Boží hod se často podává vývar – nejčastěji hovězí, kuřecí nebo slepičí. Do vývaru se přidávají domácí nudle, knedlíčky nebo zelenina. Polévka má symbolizovat zdraví a posílení po období střídmější stravy.
- Hlavní chod: Pečená drůbež
Na slavnostní tabuli nesmí chybět pečená drůbež, nejčastěji kachna, husa nebo krůta. Maso se servíruje s knedlíky (bramborovými či houskovými) a zelím – bílým nebo červeným. Toto jídlo symbolizuje hojnost a blahobyt. V některých regionech se místo drůbeže připravuje vepřová pečeně.
Připravte perfektní pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu
- Dezert
Zákusky na Boží hod často zahrnují vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké cukroví či pracny. Někdy se podává také vánočka, která svou bohatou chutí podtrhuje slavnostní atmosféru.
Svátek svatého Štěpána: Setkání a veselé hodování
Svátek svatého Štěpána je dnem, kdy se tradičně navštěvují příbuzní a přátelé. I tento den je spojen se slavnostní tabulí, ovšem pokrmy bývají o něco méně formální než na Boží hod.
- Zbytky z předchozího dne
Na Štěpána se často využívají zbytky z předchozího dne. Oblíbeným jídlem je například studená pečeně nebo obložené talíře s uzeninami, sýry, vejci a zeleninou.
- Tradiční svíčková
V mnoha rodinách nesmí na druhý svátek vánoční chybět na stole svíčková omáčka s hovězím masem a knedlíky. Stylová, i když méně obvyklá, je také štěpánská hovězí pečeně se špekem a vejcem natvrdo.
Připravte svíčkovou omáčku na smetaně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem
- Svatý Štěpán a zvěřina
V některých domácnostech se připravuje zvěřina – srnčí, kančí nebo zajíc. Zvěřinové ragú nebo guláš jsou oblíbenými pokrmy, které podtrhují zimní atmosféru. Jako příloha se podávají noky, bramborová kaše nebo chléb.
- Sladkosti a moučníky
Ani na Štěpána nechybí sladké dobroty. Vedle vánočního cukroví se podávají buchty, koláče či záviny plněné mákem, tvarohem nebo ovocem.
Symbolika a tradice
Pokrmy na Boží hod a Štěpána nejsou jen kulinářským požitkem, ale mají i symbolický význam. Pečená drůbež či zvěřina symbolizují úspěch a hojnost, zatímco cukroví a moučníky radost a štěstí. Vánočka, spletená z několika pramenů těsta, představuje soudržnost rodiny.
Tyto dny jsou nejen svátkem chutí, ale i příležitostí k setkávání a sdílení společných chvil. Tradiční menu se v mnoha rodinách předává z generace na generaci a je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc.
Zdroj: autorský text, kudyznudy.cz, gourmetspirit.cz
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH