Na Boží hod patří na sváteční stůl drůbež
Zdroj: iStock
Na Boží hod patří na sváteční stůl drůbež
Zdroj:
iStock
V českých domácnostech jsou vánoční svátky nejen časem klidu a rodinné pohody, ale také obdobím, kdy se na stolech objevují tradiční pokrmy spojené s bohatou historií a symbolikou. Na Boží hod vánoční (25. prosince) a svátek svatého Štěpána (26. prosince) se servírují pokrmy, které odrážejí regionální zvyky i rodinné tradice.
Boží hod vánoční: Slavnostní hostina po půstu
Boží hod vánoční je dnem, kdy křesťané slaví narození Ježíše Krista. Tento sváteční den byl dříve spojen s ukončením adventního půstu, a proto se v minulosti na stole objevovala zejména vydatná jídla. Tradiční menu se liší podle krajů, ale některé pokrmy jsou společné pro většinu českých domácností.
Na Boží hod se často podává vývar – nejčastěji hovězí, kuřecí nebo slepičí. Do vývaru se přidávají domácí nudle, knedlíčky nebo zelenina. Polévka má symbolizovat zdraví a posílení po období střídmější stravy.
-
Hlavní chod: Pečená drůbež
Na slavnostní tabuli nesmí chybět pečená drůbež, nejčastěji kachna, husa nebo krůta. Maso se servíruje s knedlíky (bramborovými či houskovými) a zelím – bílým nebo červeným. Toto jídlo symbolizuje hojnost a blahobyt. V některých regionech se místo drůbeže připravuje vepřová pečeně.
Připravte perfektní pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu
Zákusky na Boží hod často zahrnují vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké cukroví či pracny. Někdy se podává také vánočka, která svou bohatou chutí podtrhuje slavnostní atmosféru.
Svátek svatého Štěpána: Setkání a veselé hodování
Svátek svatého Štěpána je dnem, kdy se tradičně navštěvují příbuzní a přátelé. I tento den je spojen se slavnostní tabulí, ovšem pokrmy bývají o něco méně formální než na Boží hod.
Na Štěpána se často využívají zbytky z předchozího dne. Oblíbeným jídlem je například studená pečeně nebo obložené talíře s uzeninami, sýry, vejci a zeleninou.
V mnoha rodinách nesmí na druhý svátek vánoční chybět na stole svíčková omáčka s hovězím masem a knedlíky. Stylová, i když méně obvyklá, je také štěpánská hovězí pečeně se špekem a vejcem natvrdo.
Připravte svíčkovou omáčku na smetaně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem
V některých domácnostech se připravuje zvěřina – srnčí, kančí nebo zajíc. Zvěřinové ragú nebo guláš jsou oblíbenými pokrmy, které podtrhují zimní atmosféru. Jako příloha se podávají noky, bramborová kaše nebo chléb.
Ani na Štěpána nechybí sladké dobroty. Vedle vánočního cukroví se podávají buchty, koláče či záviny plněné mákem, tvarohem nebo ovocem.
Symbolika a tradice
Pokrmy na Boží hod a Štěpána nejsou jen kulinářským požitkem, ale mají i symbolický význam. Pečená drůbež či zvěřina symbolizují úspěch a hojnost, zatímco cukroví a moučníky radost a štěstí. Vánočka, spletená z několika pramenů těsta, představuje soudržnost rodiny.
Tyto dny jsou nejen svátkem chutí, ale i příležitostí k setkávání a sdílení společných chvil. Tradiční menu se v mnoha rodinách předává z generace na generaci a je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc.
Zdroj: autorský text, kudyznudy.cz, gourmetspirit.cz