Suroviny
- hladká mouka 500 g
- droždí (čerstvé ) 30 g
- cukr 80 g
- plnotučné mléko 300 ml
- vanilkový cukr (bio ) 1 ks
- citronová kůra (bio )
- žloutek 2 ks
- máslo 120 g + na pomazání
- sůl špetka
Maková náplň
- plnotučné mléko 300 ml
- vanilkový cukr (bio ) 1 ks
- rum (tuzemák dle chuti)
- mletý mák 100 g
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh (plnotučný ) 250 g
- vejce 1 ks
- moučkový cukr (dle chuti)
- vanilkový cukr (bio ) 1 ks
- vanilkový pudink 1 ks
- citronová kůra (bio )
- rum (tuzemák)
- sušené rozinky 2 hrsti
Postup přípravy
- Do větší mísy odvažte a přesejte mouku, udělejte v ní důlek, do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem, zalijte teplým (ale ne horkým!) mlékem a nechte v teple kynout kvásek asi 10 až 15 minut.
- Potom přidejte vanilkový cukr, sůl, kůru z citronu, žloutky a rozpuštěné (opět ne horké!) máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte v teple ještě 30 minut kynout.
- Připravte si náplně. Na makovou svařte při střední teplotě mléko s cukrem, tuzemákem a mákem. Míchejte, ať se nepřipálí, odstavte a nechte vychladnout.
- Na tvarohovou náplň zastudena utřete tvaroh s vejcem, cukry, pudinkem, kůrou z citronu a vmíchejte rozinky naložené v tuzemáku.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 4 stejně velké díly, každý pak na 8 malých kousků. Ty prsty rozmačkejte na placičky, doprostřed dejte náplň a zabalte do tvaru buchty.
- Dejte část másla do rendlíčku a rozehřejte ho. Vymažte jím pekáč. Vyskládejte buchtičky do pekáčku pěkně k sobě a pomažte je ze stran i ze shora rozpuštěným máslem.
- Buchty nechte ještě v pekáči v teple 30 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte je dozlatova, asi 30 minut.
- Před dopečením je ještě jednou potřete máslem. Nakonec buchty posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Kynuté buchty Zdroj: Slepičárna blog