Těsto
- hladká mouka 500 g
 - droždí (čerstvé ) 30 g
 - cukr 80 g
 - plnotučné mléko 300 ml
 - vanilkový cukr (bio ) 1 ks
 - citronová kůra (bio )
 - žloutek 2 ks
 - máslo 120 g + na pomazání
 - sůl špetka
 
Maková náplň
- plnotučné mléko 300 ml
 - vanilkový cukr (bio ) 1 ks
 - rum (tuzemák dle chuti)
 - mletý mák 100 g
 
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh (plnotučný ) 250 g
 - vejce 1 ks
 - moučkový cukr (dle chuti)
 - vanilkový cukr (bio ) 1 ks
 - vanilkový pudink 1 ks
 - citronová kůra (bio )
 - rum (tuzemák)
 - sušené rozinky 2 hrsti
 
Upečete poctivé kynuté buchty s tvarohem či mákem podle videoreceptu
Postup přípravy
Do větší mísy odvažte a přesejte mouku, udělejte v ní důlek, do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem, zalijte teplým (ale ne horkým!) mlékem a nechte v teple kynout kvásek asi 10 až 15 minut.
Potom přidejte vanilkový cukr, sůl, kůru z citronu, žloutky a rozpuštěné (opět ne horké!) máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte v teple ještě 30 minut kynout.
Připravte si náplně. Na makovou svařte při střední teplotě mléko s cukrem, tuzemákem a mákem. Míchejte, ať se nepřipálí, odstavte a nechte vychladnout.
Na tvarohovou náplň zastudena utřete tvaroh s vejcem, cukry, pudinkem, kůrou z citronu a vmíchejte rozinky naložené v tuzemáku.
Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 4 stejně velké díly, každý pak na 8 malých kousků. Ty prsty rozmačkejte na placičky, doprostřed dejte náplň a zabalte do tvaru buchty.
Dejte část másla do rendlíčku a rozehřejte ho. Vymažte jím pekáč. Vyskládejte buchtičky do pekáčku pěkně k sobě a pomažte je ze stran i ze shora rozpuštěným máslem.
Buchty nechte ještě v pekáči v teple 30 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte je dozlatova, asi 30 minut.
Před dopečením je ještě jednou potřete máslem. Nakonec buchty posypte moučkovým cukrem a podávejte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recepty na tradiční i nevšední kynuté buchty nejen pro Honzu!
Vyzkoušejte také recept na tvarohovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčná tvarohová bábovka