16 receptů na úpravu zvěřiny

16 receptů na úpravu zvěřiny Foto:
16 receptů na úpravu zvěřiny
Foto: Thinkstock

Využijte období, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina, a dopřejte si výjimečný chuťový zážitek!

Divoká zvěř má maso, které je málo tučné a lehce stravitelné. Navíc obsahuje vysoké množství tělu prospěšných látek jako například vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky.

Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velmi chutná a v české gastronomii má velmi dlouhou tradici. Období honitby je časově omezené a tím spíš je třeba tento čas náležitě využít a užít si specifickou chuť masa z divoké zvěře. Nejčastěji je k dostání maso kančí, dančí, srnčí a jelení, z drobné zvěře je to zajíc, bažant či koroptev. Veškerá lovená zvěř musí být před prodejem veterinárně řádně zkontrolována.

Pokud už se vám dostane do ruky kančí, srnčí nebo dančí maso, je na místě hrabalovská otázka, jak jej připravit... Se šípkovou, nebo se zelím? Možností je ale mnohem více! Zkuste třeba nedostižnou svíčkovou nebo klasický guláš. Vynikající jsou různá ragú, ale i minutkové úpravy.

Vybrali jsme pro vás hned 16 báječných receptů, které zvěřině sluší:

Recept

Jelení kýta s góji a portským vínem  Foto:

Jelení kýta s góji a portským vínem

Maso ze zvěřiny má vysoký podíl bílkovin a malý podíl tuku, přičemž tuk je s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin. Tedy zvěřina je dietní a zdravá. O zajímavý...

Recept

Daňčí kýta s dýňovou omáčkou a špeclemi Foto:

Daňčí kýta s dýňovou omáčkou a špeclemi

Opakujeme základní zvěřinovou mantru: „Když nemáte daňka, dejte tam jelena. A když nemáte jelena, kanec neuškodí.“ Jen je důležité respektovat velikost masa a porovnat ji...

Recept

Srnčí kýta na červeném víně Foto:

Srnčí kýta na červeném víně

Tímto receptem potěší šéf Zdeněk všechny milovníky dobrého masa. Srnčí kýta prošpikovaná špekem a dva dny naložená je prostě dokonalost sama.

Recept

Dokonalá svíčková Foto:

Dokonalá svíčková

Šéfkuchař Dalibor Navrátil se s námi podělil o svůj recept na svíčkovou omáčku. Je průsečíkem receptů po babičce, toho z učňovských let i šéfkuchařských zkušeností....

Recept

Pytlákův hrnec s pečeným bažantem Foto:

Pytlákův hrnec s pečeným bažantem

Bažant nebývá na našich talířích moc často, ale nebojte se ho vyzkoušet. S voňavou uzenou slaninou a vařený v kuřecím vývaru vás jistě ohromí a potěší vaše chuťové pohárky.

Recept

Sekaná ze zajíce Foto:

Sekaná ze zajíce

Klasickou sekanou známe všichni, ale sekaná ze zajíce je jistě pro mnoho z nás novinkou. A Zdeněk Pohlreich vám v pořadu Teď vaří šéf ukáže, jak si tuto dobrotu připravit.

Recept

Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou Foto:

Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou

Chcete se opravdu blýsknout před rodinou či návštěvou? Tak vyzkoušejte tento recept na kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou podle Zdeňka Pohlreicha.

Recept

Panenka z divočáka s hruškovým pyré Foto:

Panenka z divočáka s hruškovým pyré

Máme pro vás tip na slavnostní oběd či večeři. Vyzkoušejte recept od Zdeňka Pohlreicha na panenku z divočáka a doplňte ho jemným hruškovým pyré.

Recept

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem  Foto:

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem

Využijte dobu, kdy je k mání čerstvá zvěřina. Poctivý guláš s měkkounkým masem doplňte zajímavými knedlíky s perníkem, který jim dodá příjemnou chuť a nezvyklou barvu.

Recept

Kančí na mléce se zapečenými bramborami Foto:

Kančí na mléce se zapečenými bramborami

Zvěřina potřebuje čas. Když jí ho dáte, předvede vám sílu, kterou v sobě má. My pro vás máme tradiční italský recept na maso pečené v mléce, díky čemuž bude neuvěřitelně...

Recept

Srnčí medailonky "Vídeňský les"  Foto:

Srnčí medailonky "Vídeňský les"

Rakouská kuchyně nemá k té naší daleko a přesto ji příliš neznáme. Vyzkoušejte například recept na zvěřinu. Okouzlující pokrm plný skvělých surovin by svou chutí vyhověl i...

Recept

Kančí po myslivecku Foto:

Kančí po myslivecku

Zvěřina je trochu náročnější na přípravu, ale pokud jí věnujete čas, odměnou vám bude úžasná lahůdka. Zdeněk Pohlreich vám v další epizodě pořadu Teď vaří šéf ukáže, jak...

Recept

Kančí rangout s omáčkou z čokolády Foto:

Kančí ragú s omáčkou z čokolády

Maso a čokoláda? Zní to netradičně, ale Zdeněk Pohlreich vám v pořadu Teď vaří šéf ukáže, že se to k sobě perfektně hodí.

Recept

Kančí krkovička s Chimichurri a bramborovým salátem  Foto:

Kančí krkovička s Chimichurri a bramborovým salátem

Tímto receptem vás Zdeněk Pohlreich přesvědčí, že zvěřina je vhodná i k venkovnímu grilování. Nakonec... naši dávní předci ulovené maso také připravovali venku na ohni :)...

Recept

Tagliatelle s ragú z divočáka  Foto:

Tagliatelle s ragú z divočáka

Užijte si období, kdy je k mání zvěřina, pěkně naplno. Kančí se šípkovou, nebo se zelím? Zkuste to tentokrát jinak a připravte si výborné ragú k těstovinám podle receptu...
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama