Suroviny
- hladká mouka 200 g
- cukr krupice 70 g
- ztužený tuk (máslo + Hera) 140 g
- žloutek 2 ks
- marmeláda (ovocná směs Linecká od Hamé na potření)
- cukr krupice 210 g
- bílek 5 ks
- mleté vlašské ořechy 250 g
Článek
12 nejlepších receptů na tradiční české vánoční cukroví
Pečení cukroví je přímo celonárodní sport. Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně, některé domácí cukrářky jich zvládnou až 20 různých. A i když je výběr receptů široký,...
Postup přípravy
- Z mouky, cukru, tuku a žloutků zpracujte těsto. Vyválejte ho, přendejte na předem vymazaný plech (35 x 40 cm) a potřete lineckou směsí.
- Do robota dejte šlehat bílky. Jakmile začnou bělat, po lžících přidávejte cukr a bílky vyšlehejte do pevné pěny. Nakonec lehce vmíchejte umleté ořechy.
- Ořechovou náplň rovnoměrně rozetřete na těsto. Pečte na 175 stupňů cca 20 minut, až začne povrch zlátnout. Ještě teplé nakrájejte na malé čtverečky, případně vykrajujte např. srdíčka. A potírejte ovocnou směsí dle libosti.