Jak zachránit nepovedené cukroví? Tipy a triky, když se při vánočním pečení nedaří
Zdroj: iStock
Jak zachránit nepovedené cukroví? Tipy a triky, když se při vánočním pečení nedaří
Zdroj:
iStock
Každý z nás už nejspíš někdy stál nad plechem cukroví, které nebylo úplně podle představ. Nebojte, z leckterého vánočního fiaska můžete většinou vykouzlit něco chutného. Pokud se vám samozřejmě nepovedlo cukroví spálit na uhel. Stačí pár chytrých triků a trocha kreativity!
4 nejčastější cukrářské katastrofy?
Někdo se na pečení cukroví těší celý rok, pro jiné je to čas stresu a nepohody. S čím mají domácí pekaři a cukráři problém zdaleka nejčastěji?
Připálené cukroví: Okraje jsou tmavší, ale střed je ještě nedopečený. Nebo už je z cukroví skoro uhlí, což je ale extrém.
Rozpadlé upečené těsto: Takové kousky drží pohromadě jen silou vůle, nebo ani to ne.
Příliš sladké nebo málo sladké: Někdy to s cukrem zkrátka úplně nevyjde, to se stává.
Měkké, lepivé nebo tvrdé cukroví: Může se lepit na zuby, nebo je naopak drtit jako kámen.
Jde se zachraňovat! Jak na to?
1. Připálené cukroví
Kompletně spálených kousků se samozřejmě zbavte, to už je příliš, ale pokud jde jen o okraje, můžete se pokusit o záchranu.
Opatrně odkrojte spálené části. Pokud je střed ještě dobrý a není vyloženě nedopečený, zkuste ho přetvořit na kuličky a obalit v kokosu nebo kakau.
Přidáním čokoládového přelivu můžete skrýt případné nedokonalosti, ale zachovat dobrou chuť.
TIP: Nedopečené kousky zbavené spálených částí můžete ještě krátce dopéct. Nerovné okraje pak můžete obalit v medu a drcených mandlích nebo oříšcích. Záleží na typu cukroví.
Spálené cukroví nebo sušenky můžete zkusit zachránit
Zdroj: iStock
Spálené cukroví nebo sušenky můžete zkusit zachránit
Zdroj:
iStock
2. Rozpadlé upečené těsto
Odlomené kousky zkuste spojit pomocí čokoládového krému, ořechového másla nebo polevy.
Pokud to nepůjde, můžete je také přetvarovat na kuličky nebo tyčinky. Často vypadají ještě lépe než původní tvary.
3. Příliš sladké nebo málo sladké
Je hotové cukroví příliš sladké? Zkuste přidat trochu citronové šťávy nebo jogurtu, který finální chuť zjemní. Nebo jemně osolte.
Málo sladké? Posypte finální kousky cukrem, zakápněte trochou medu nebo připravte speciální sladkou polevu.
Typický recept, jak zužitkovat korpus na cukroví? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Medovníkové kuličky
4. Měkké, lepivé nebo tvrdé
Pokud je cukroví příliš měkké, dejte ho na chvíli do lednice. Třeba vosí hnízda mimo chlad nevydrží moc dlouho.
Lepivé kousky můžete obalit v cukru, kokosové nebo jiné ořechové moučce nebo kakau.
A mírně tvrdé nebo sušší cukroví zkuste skladovat společně s kouskem jablka, které pustí vlhkost. Jen se ho nesmí dotýkat a zároveň nezapomeňte jablko měnit, aby nezačalo plesnivět.
Znáte japonskou filozofii wabi-sabi? Ta mimo jiné nachází krásu právě v nedokonalostech a oceňuje autenticitu. Tak se tím letos zkuste řídit!
Jak využít nepovedené cukroví trochu jinak? Popusťte uzdu své fantazii!
I když se cukroví v původní podobě jíst úplně nedá, nemusíte se stresovat. Mnohdy z něj můžete vykouzlit úplně jiný dezert, kterým oslníte návštěvu i všechny členy rodiny.
Domácí mix na svačinu: Možná nebude tato směs nejestetičtější na světě, ale rozlámané kousky upečeného těsta můžete klidně smíchat s ořechy a semínky. Vznikne vám perfektní svačinka na výlet nebo mlsání k televizi.
Dekorace na dorty a zmrzliny: V nepovedených kouscích se možná skrývá dekorativní potenciál. Kousky cukroví totiž mohou snadno vylepšit upečený dort nebo zmrzlinu, stačí přidat ještě nějaký krém nebo třeba sirup. Fantazii se meze nekladou!
Pokud nemáte čas nebo chuť na zachraňování, určitě nepovedené cukroví nedávejte zvěři nebo kachnám! Mohlo by jim ublížit, obzvlášť čokoláda a cukr.
Na co si dát při pečení pozor?
U sladkého pečení je odměřování ingrediencí klíčové. Pokud máte jasný recept, vždy se ho držte. Improvizace funguje spíš u vaření, tady ne.
Opravdu dobře hlídejte čas a teplotu. Zároveň si vyzkoušejte, jakým způsobem peče vaše trouba – pokud jste byli doteď zvyklí na jinou, může vás jiný způsob pečení překvapit.
Myslete na kvalitní suroviny! Levnější náhražky másla, jako např. rostlinné tuky, mohou dost potrápit. Když si dáte na výběru ingrediencí záležet, výsledek bude opravdu odměnou.
Pokud připravujete větší množství, vyzkoušejte si recept předem, ať vidíte, jak těsto pracuje a jestli tam nejsou nějaké nejasnosti. Vyhnete se vyhazování kil nepovedeného cukroví.
Nebuďte na sebe přísní!
Nepovedené cukroví není konec světa. S trochou trpělivosti a kreativity z něj můžete vykouzlit chutný a estetický dezert, případně ho zachránit celé a nikdo nic nepozná. Každá cukrářská katastrofa je vlastně jen příležitost zkusit něco nového. Tak vezměte váleček do ruky a ukažte, že i z „fiaska“ může vzniknout vánoční hit!
Zdroj: autorský text
Chybí vám recepty na tradiční české vánoční cukroví? Máme pro vás několik tipů!
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.