Pomerančový sirup
- pomerančová šťáva (čerstvě vymačkaná ) 200 ml
- voda 100 ml
- cukr krystal 150 g
Marinovaná jablíčka
- jablka (velké ) 1 ks
- pomerančový sirup 2 lžíce
- pistácie (sekané ) 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
Piškot
- vejce 1 ks
- cukr krystal 80 g
- olej 60 ml
- podmáslí 120 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 150 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- moučkový cukr 40 g
- pomerančový sirup 2 lžíce
- pomerančová kůra (jemně nastrouhaná ) 1/2 lžičky
- bonbony (HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen na ozdobení)
Postup přípravy
- Na sirup smíchejte pomerančovou šťávu, vodu a cukr a na mírném plameni nechte 30 minut probublávat. Měli byste získat asi 150 ml sirupu. Nechte jej vychladnout.
- Jablko nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s pistáciemi, sirupem a citronovou šťávou. Nechte hodinu marinovat v lednici.
- Troubu předehřejte na 170 °C. V mixéru šlehejte vajíčko s cukrem, až zesvětlá a nabyde, poté tenkým pramínkem za stálého šlehání přilijte olej, podmáslí a vanilkový extrakt. Nakonec vmíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Malý plech nebo pekáček vyložte pečicím papírem, těsto na něj rozetřete a pečte lehce dozlatova asi 15–20 minut. Nechte vychladnout.
- Na krém dejte do mixéru mascarpone, smetanu a cukr a rychle vyšlehejte tužší krém. Nakonec do něj zašlehejte i sirup a pomerančovou kůru.
- Z piškotu vykrájejte kolečka a do sklenic střídavě vrstvěte piškot pokapaný pomerančovým sirupem, krém a jablíčka. Dozdobte pistáciemi, kouskem pomeranče a HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen.
Vrstvený trifle dezert do skleničky s marinovaným jablíčkem 2 Zdroj: Haribo