Během pečení cukroví vám jistě nějaké bílky zůstaly nebo ještě zůstanou. Jak je ale využít, abyste nedělali jen klasické pusinky, které už dobře znáte? Rozšiřte svůj repertoár letošního cukroví a zužitkujte vše, co se vám během příprav na Vánoce objeví v kuchyni. A nebo klidně i mimo ně.
Cukroví z bílků: Plejáda receptů, které využijete nejen na Vánoce
Pokud chcete pracovat při pečení s bílky a vyšlehat z nich dokonalý sníh, měli byste dodržovat několik zásad. Tou nejdůležitější je, aby bílky měly pokojovou teplotu. Jinak se ušleháte nebo se vám tak krásný sníh ani nepovede. Podstatné je pak také odmaštění nádoby, ve které sníh šleháte. Pokaždé musí být čistá, suchá a samotné bílky nesmí obsahovat žádné zbytky žloutku. Další tipy na ušlehání toho nejlepšího sněhu najdete v našem článku.
Teď už ale pojďme k samotným receptům. Sněhové cukroví je totiž silně návykové, a proto nechybí na mnoha svátečních stolech.
Sladké řezy
Jednou z možností je připravit si tyto lákavé sladké řezy. Jsou křehké, plné ořechů a snadno je připravíte ze surovin, které jistě už máte doma. Oba řezy upečete bez problému na plechu a hned budete mít zásobu dalšího cukroví bez větších obtíží. Krájet můžete na klasické čtverce, ale klidně i obdélníky, trojúhelníky nebo jiné specifické tvary.
Nenahraditelné kokosky
Jestli něco určitě dobře znáte, jsou to kokosky. Toto cukroví je většinou velice nenáročné na počet surovin, pokud si tedy nevymyslíte nějakou specifickou verzi. Můžete zkusit klasické nadýchané, které upečete jako směs vyšlehaných bílků s kokosem, vanilkovým extraktem a dochucené třeba i kůrou z pomeranče. Ale za hřích stojí také kokosky s přidáním másla, které jsou hutnější, ale naprosto neodolatelné.
Dochází vám inspirace a rádi byste zkusili nějaké další sněhové cukroví? Co třeba tyto křupavé tyčinky s oříšky? Možná vypadají na první pohled pracnější, ale opak je pravdou. Díky tomuto receptu spojíte křehké sněhové těsto s oříšky a docílíte všemi milované křupavosti.
Známé pusinky
Ano, ani na pusinky jsme nezapomněli, protože je to zkrátka to první, co se lidem při zmínce cukroví z bílků jistě vybaví. Jde totiž asi o nejjednodušší a zároveň nejefektnější způsob, jak zpracovat zbylé bílky. Pusinky jsou krásně křehké, nadýchané a mohou sloužit jako samostatné cukroví, ale i ozdoba třeba na sváteční dort. Naprostým základem jsou bílky a cukr. Pak ale můžete přidat třeba mleté ořechy, mák, ale také čokoládu nebo kakao. Každá pusinka pak může být úplně jiná!
Připravte sněhové pusinky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Bezlepkové cukroví
Pokud úplně nefandíte pusinkám, ale rádi byste si připravili nějaké další bezlepkové cukroví, máme pro vás řešení. Ořechové nebo vyloženě mandlové těsto je skvělá volba, ušlehané bílky pak vylepší práci s těstem a slavnostní poleva nebo zdobení, to už je taková "třešnička" na dortu.
A jako poslední tipy na cukroví z bílků, klasického těsta a ořechů tu máme tuto dvojici. V prvním se pracuje se zapečeným oříškovým sněhem, které připravíte opravdu jednoduše. Klasické těsto pak dostane vylepšení v podobě křupavé "čepice". Druhé cukroví zase kombinuje známé křehké těsto, oblíbený džem a ořechový bílek po celé ploše. Toto delikátní cukroví byste si neměli nechat ujít!
Zdroj: autorský text
Z bílků můžete připravit i slavnostní dezert. Vyzkoušejte mini Pavlovy s ovocem podle videoreceptu
Kompletní recpet najdete ZDE
redaktorka FTV Prima