Medové cukroví, které se rozplývá na jazyku! 5 jednoduchých tipů, jak ho připravit

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si medové cukroví letos i vy! Stačí nahradit cukr medem, stejně jako naši předkové, a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody při správném zacházení dokáže divy a může si zachovat i své prospěšné látky.

1. Rozpustit med není věda

S tekutým medem se vám bude těsto na cukroví zadělávat lépe. Pokud ho máte doma, můžete se hned pustit do práce. Pokud vám med ztuhl, neznamená to, že je špatný. Krystalizace je naprosto přirozený jev, který naopak zaručuje pravost a dlouhou trvanlivost medu. V takovém případě ho můžete jednoduše zase rozpustit ve vodní lázni. Pro zachování všech minerálních látek a vitamínů, které med obsahuje, stačí, když teplota vody nepřesáhne 50 °C (ideálně kolem 40 °C).

Z medu můžete připravit oblíbené nepečené kuličky, třeba i podle videoreceptu!

Kompletní recept najdete ZDE: Medovníkové kuličky

2. Méně je více

Pamatujte, že med je oproti cukru chuťově výraznější. Do těsta ho proto dejte o polovinu méně, než byste dávali bílého prášku. Vánoční mlsání bude stejně sladké a navíc zdravější, chutnější a daleko voňavější. Nezapomeňte také, že med je poměrně hustý, jedna litrová sklenice proto odpovídá zhruba 1,3 kg.

3. Pozor na konzistenci těsta

Dejte pozor na konzistenci. Kdyby bylo medové těsto příliš řídké, bylo by lepkavé, špatně by se s ním pracovalo a nedrželo by tvar. K pečení je tedy nejlepší použít pastovaný med. „Tento med doporučuji především k výrobě perníků. Je totiž chuťově neutrální a perník je díky němu dlouho vláčný,“ vysvětluje medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.

4. Čas je nejlepší kuchař

Aby se jednotlivé suroviny hezky propojily, měli byste medové těsto nechat uležet minimálně 1 den. Nemusíte se však bát ani delší doby. Profesionální cukráři ho nechávají odpočinout týden. V dobách, kdy neexistoval kypřicí prášek ani jedlá soda, se těsto nechávalo pracovat i několik měsíců, při výjimečných událostech i roky. Tradičně se zadělávalo na medové perníčky při narození dítěte, z těsta se potom peklo až o mnoho let později na jeho svatbu.

5. Teplota a rychlost

Když je těsto odpočaté, můžete se pustit do vykrajování. Jednotlivé kousky pokládejte na plech vymazaný slabou vrstvou tuku, díky tomu se nepřilepí a udrží si požadovaný tvar. Medové těsto pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C, finální teplotu uzpůsobte velikosti cukroví. Po upečení ho nezapomeňte hned sundat z rozpáleného plechu. V opačném případě by totiž cukroví ztvrdlo.

Tradiční české vánoční cukroví

Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.

Zdroj: autorský text + Medokomerc

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů