Suroviny
- mléko 600 ml
- vanilkový pudink 1 sáček
- cukr krupice (nebo vanilkový cukr) 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- perníčky (pokrájené) asi 12 ks
- káva (silná) 100 ml
- rum (Tuzemský) 2 lžíce
- banán (velké, pokrájené) 3 ks
- kaki (nakrájené na kousky) 3 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
- pekanové ořechy 100 g
- mletá skořice (na poprášení)
Postup přípravy
- Uvařte pudink s mlékem a dvěma lžícemi cukru podle návodu na obalu a stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a míchejte, aby pudink částečně zchladl (hrnec s pudinkem můžete postavit do nádoby se studenou vodou a míchat do zchladnutí, ale ne ztuhnutí).
- Nalámejte perníčky na kousky.
- Připravte si čtyři pěkné sklenice či misky na poháry o obsahu asi 300 ml. Na dno každé dejte vrstvu perníčků, tak aby vám polovina zbyla na druhou vrstvu a zakápněte je kávou a rumem. Na ně rovnoměrně rozdělte polovinu pudinku a na něj banány a kaki. Pak udělejte opět vrstvu perníčků, opět zákápněte kávou a rumem a překryjte pudinkem.
- Nechte poháry vychladnout a pak je uložte do chladničky minimálně na hodinu, aby perníčky zvláčněly a chutě se propojily. Pokud je budete nechávat v chladničce přes noc, potáhněte je potravinovou fólií.
- Připravte si ořechy v cukru. Ořechy překrájejte na hrubší kusy. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Přisypte cukr a za občasného promíchání ho nechte rozpustit. Přidejte ořechy a míchejte a opékejte, dokud se nepotáhnou zkaramelizovaným cukrem a nezezlátnou. Stáhněte z ohně a ještě chvíli míchejte, aby se ořechy neslepily. Nechte vychladnout.
- Před podáváním ozdobte poháry ušlehanou smetanou a ozdobte ořechy v cukru.