Korpus:
- vejce 4 ks
- cukr krupice 1/2 hrnku
- polohrubá mouka 1 hrnek
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- rostlinný olej 3 lžíce + na vymazání formy
- sodovka 3 lžíce
Náplň:
- měkký tvaroh 2 vaničky (dohromady 500 g)
- moučkový cukr 1/2 hrnku
- borůvky 1 hrnek
- smetana (33%) 1 hrnek
- želatina 4 plátky
Na dokončení:
- smetana (33%) 1/2 hrnku
- vanilkový cukr 1 sáček
- pistácie (nasekané; na posypání)
- borůvky (na ozdobu) 1/2 hrnku
Postup přípravy:
- Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty spojte a vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, olej a sodovku. Dno dortové formy (26 cm) vyložte pečicím papírem a boky vymažte tukem.
- Naplňte ji připraveným těstem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut. Po upečení nechte vychladnout ve formě.
- Tvaroh smíchejte s cukrem a borůvkami. Smetanu vyšlehejte na pevnou šlehačku a vmíchejte do tvarohu. Želatinu namočte do kastrůlku s polovinou hrnku studené vody a nechte nabobtnat. Pak ji zahřejte téměř k bodu varu, nechte rozpustit a horkou vlijte do tvarohového krému. Dobře promíchejte.
- Na vychladlý korpus ve formě nalijte připravenou náplň a nechte zatuhnout 4 hodiny v chladničce.
- Ztuhlý dort uvolněte po jeho obvodu pomocí nože z formy a formu sejměte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku. Naplňte jí cukrářský sáček s řeznou trubičkou a obvod dortu ozdobte pusinkami. Posypte je pistáciemi a nakonec střed dortu dozdobte borůvkami.
Rádi byste připravili efektní dort na zahradní oslavu? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort
Nebo mrkněte na další borůvkové recepty: