Korpus (forma 20 cm)
- listový špenát (čerstvý) 150 g
- olej 3/4 hrnku
- vejce 3 ks
- cukr 3/4 hrnku
- hladká mouka 2 hrnky
- podmáslí 1/4 hrnku
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
Krém
- smetana ke šlehání 250 ml
- cukr 4 lžíce
- tučný tvaroh (ve vaničce) 500 g
Na dokončení
- ovoce (borůvky, jahody, maliny...)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte zelenou směs do korpusu. Do hlubokého mixéru přidejte čerstvý špenát a olej, který společně promixujte na vyšší otáčky, aby vznikla hladká tekutina.
- Do mísy vyklepněte vejce, nasypte cukr a šlehejte několik minut do pěny, aby směs zesvětlala.
- K vejcím přidejte umixovaný špenát, mouku, kypřicí prášek a podmáslí a umíchejte hladké těsto.
- Korpus nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 165 °C asi 40 minut. Dort je hotový, když špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá.
- Vychladlý korpus rozdělte na čtyři části (tři stejné a jednu menší), z nichž tu jednu rozdrobte na malé drobečky, které budou sloužit na dozdobení povrchu dortu.
- Na krém ušlehejte smetanu společně s cukrem na tuhou šlehačku a potom do ní postupně zašlehejte tvaroh.
- Krém rozdělte na tři části a dvěma z nich naplňte dort (do krému můžete při plnění zapíchnout jahody a borůvky) a nechte zatuhnout alespoň 2 hodiny v lednici.
- Potom zbylým krémem pomažte vršek a boky dortu a posypte připravenými drobečky.
- Vrch dortu ještě dodekorujte čerstvým ovocem, přidat můžete i jiné "lesní" dekorace. Dort ještě nechte zatuhnout alespoň 1 hodinu před podáváním.
Vyzkoušejte také mrkvový dort s vlašskými ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE