Těsto
- máslo (změklé) 90 g
- třtinový cukr (světlý) 115 g
- bílý jogurt (3,5 % tuku) 130 g
- džem (třešňový) 90 g
- borůvky 75 g
- vejce 2 ks
- bezlepková mouka (Schär Mix it! Universal) 250 g
- kypřicí prášek do pečiva 2 lžičky
- perníkové koření 1/2 lžičky
Poleva
- máslo (změklé) 100 g
- moučkový cukr 250 g
- plnotučné mléko 1 lžíce
- citronová šťáva (nebo extrakt) 1 lžička
- džem (z lesního ovoce) 1 lžička
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C. Máslo rozehřejte a nechte trochu zchladnout. Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- Máslo vyšlehejte s cukrem do husté krémové pěny. Přidejte k němu jogurt, třešňový džem, borůvky a vejce a znovu vyšlehejte. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a perníkovým kořením a zapracujte ji do jogurtové směsi. Míchejte, dokud nebude těsto hladké.
- Košíčky na muffiny naplňte těstem a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut dozlatova. Pak je vytáhněte, nechte 5 minut chladnout a přesuňte je v košíčkách na rošt. Nechte je zcela vychladnout.
- Na polevu prošlehejte vidličkou máslo a moučkový cukr. Přidejte několik kapek mléka, aby směs mírně změkla. Směs rozdělte na dvě poloviny. Do jedné vmíchejte citronový extrakt, do druhé džem z lesních plodů. Naplňte dva zdobicí sáčky s plochou špičkou a ozdobte muffiny.
PRIMA TIP: Bezlepková mouka Schär Mix it! Universal patří mezi základní bezlepkové mouky, které využijete při pečení slaných i sladkých dobrot, a hlavně se hodí i do knedlíkových těst a noků a na vaření. Směs obsahuje rýžovou mouku, čirokovou mouku, rýžový a kukuřičný škrob, psyllium a hrachovou bílkovinu.
Vyzkoušejte také rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rybízový koláč s drobenkou