Suroviny
- polohrubá mouka 200 g
- hrubá mouka 200 g
- droždí 15 g
- cukr krupice trochu do kvásku
- vlažné mléko 260 ml
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- máslo 3 lžíce
- borůvky 500 g
- med 3 lžíce
- červené portské víno 100 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- moučkový cukr 150 g
- přepuštěné máslo 200 g
- smetana ke šlehání (33%) 200 g
Postup přípravy:
-
Z části mléka, mouky, cukru a droždí si připravte kvásek. Z ostatních surovin a vyběhlého kvásku zadělejte hladké těsto a nechte 40 minut kynout na teple.
-
Těsto si rozdělte na 40g kousky, které naplňte čerstvými borůvkami, nechte znovu vykynout 20 minut a vařte v lehce osolené vodě 8–12 minut.
-
Do kastrůlku dejte borůvky s medem, portským vínem, vanilkou a provařte přibližně 3 minuty. Při podávání knedlíky přelijte přepuštěným máslem, posypte moučkovým cukrem a přidejte ušlehanou smetanu.
Nebo zkuste kynuté knedlíky podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté ovocné knedlíky
A komu to stále nestačí, máme tu další sbírku sladkých knedlíků:
Knedlo, vepřo, borůvky ve Vinohradském Parlamentu
Ve Vinohradském Parlamentu pořádají tradiční akci Borůvky a knedlíky, která letos proběhne od 14. do 20. srpna. „Pro naše hosty chystáme několik druhů borůvkových knedlíků, ale o borůvky nepřijdou ani masožravci, kteří se mohou těšit na výtečnou borůvkovou omáčku ke grilovaným žebrům,“ zve na akci šéfkuchař Jan Pípal. Borůvkové menu nabídne hned čtyři druhy sladkých knedlíků:
Kynutý knedlík s borůvkami s teplými borůvkami a medem, portským vínem a vanilkou, tvarohový knedlík s borůvkami se skořicovým máslem a borůvkovým žahourem a praženými mandlemi, odpalovaný knedlík s borůvkami s přepuštěným máslem a tvarohem a smažené vanilkové knedlíky s borůvkami s vanilkou a pekany, podmáslím, lesními borůvkami a pečenou čokoládou. Pokud vás sladké neláká, určitě si pochutnáte na vepřovém grilovaném žebru s borůvkovou BBQ omáčkou s bramborovými knedlíky plněnými lesními houbami.