Kynuté koláčky s tvarohovou náplní a borůvkami

Moje hodnocení
1x

Národní klasika, jaká nemá ve světě obdoby. To je dostatečný důvod pro to, abychom si osvěžili základy pečicí tradice. a upekli tradiční koláče z kynutého těsta s bohatou náplní.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Náplň

Drobenka

Dokončení

Postup přípravy

  1. Na kvásek utřete v misce droždí s 30 g cukru na kašičku, přidejte 100 ml vlažného mléka a 30 g mouky. Promíchejte a nechte 20 minut stát, až kvásek zpění.
  2. Zbylou mouku prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, vejce, zbylé mléko a vzešlý kvásek. Začněte hníst těsto a přidejte vlažné rozpuštěné máslo. Hněťte ručně nebo v robotu, s nástavcem hnětací hák to trvá asi 10 minut při vyšší rychlosti.
  3. Až bude těsto hladké a pružné, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu a půl kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím si připravte náplň a drobenku. Tvaroh promíchejte se žloutkem, máslem a cukrem dohladka. Drobenku vypracujte promnutím mouky, kousků másla a cukru v prstech.
  5. Na pomoučněné ploše vyválejte vykynuté těsto na placku asi půl centimetru vysokou a tvořítkem nebo hrnkem vykrajujte koláčky. Klaďte je v rozestupech na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Okraje koláčů potírejte rozšlehaným vajíčkem, doprostřed dejte 1-2 lžíce tvarohové náplně, posypte borůvkami a drobenkou. Nechte ještě 5 minut stát, pak vložte do trouby a pečte 30 minut dozlatova.
  7. Horké koláče potřete ještě rozpuštěným máslem s rumem a poprašte je moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty