Těsto
- droždí (čerstvé) 42 g
- cukr krupice 80 g
- mléko (vlažné) 250 g
- hladká mouka 500 g
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné ) 100 g
- mouka (na pomoučení)
Náplň
- měkký tvaroh 250 g
- žloutek 1 ks
- máslo (změklé) 40 g
- cukr krupice 70 g
Drobenka
- polohrubá mouka 100 g
- máslo (studené) 100 g
- moučkový cukr 100 g
Dokončení
- vejce 1 ks
- borůvky (lesní) 250 g
- máslo 100 g
- rum 40 ml
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Na kvásek utřete v misce droždí s 30 g cukru na kašičku, přidejte 100 ml vlažného mléka a 30 g mouky. Promíchejte a nechte 20 minut stát, až kvásek zpění.
- Zbylou mouku prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, vejce, zbylé mléko a vzešlý kvásek. Začněte hníst těsto a přidejte vlažné rozpuštěné máslo. Hněťte ručně nebo v robotu, s nástavcem hnětací hák to trvá asi 10 minut při vyšší rychlosti.
- Až bude těsto hladké a pružné, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu a půl kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte náplň a drobenku. Tvaroh promíchejte se žloutkem, máslem a cukrem dohladka. Drobenku vypracujte promnutím mouky, kousků másla a cukru v prstech.
- Na pomoučněné ploše vyválejte vykynuté těsto na placku asi půl centimetru vysokou a tvořítkem nebo hrnkem vykrajujte koláčky. Klaďte je v rozestupech na plech vyložený papírem na pečení.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Okraje koláčů potírejte rozšlehaným vajíčkem, doprostřed dejte 1-2 lžíce tvarohové náplně, posypte borůvkami a drobenkou. Nechte ještě 5 minut stát, pak vložte do trouby a pečte 30 minut dozlatova.
- Horké koláče potřete ještě rozpuštěným máslem s rumem a poprašte je moučkovým cukrem.