Donuty vznikly ve Spojených státech amerických, když jedna hospodyně přidala do těsta na olejové koláčky (olykoeks/oily cakes) ořechy. Foneticky znělo v angličtině těsto s ořechy lépe a rychle se ujalo pro všechno sladké kynuté smažené kulaté pečivo. Otvor uprostřed není podmínkou. A jak vypadaly olejové koláčky? Jako naše koblihy, jednalo se o kynuté bochánky smažené v oleji, které přes oceán dovezli holandští osadníci. A tak si můžete upéct koblihy, kterým se říká donuty, a místo náplně jim dopřát borůvkový přeliv.
Postup přípravy
-
Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Přelijte ho do hnětací mísy a promíchejte s 1 lžící cukru a droždím. Nechte na teplém místě 5–10 minut vzejít kvásek. Ve volném rendlíku rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout.
-
Do mísy kuchyňského robota prosejte mouku, přidejte zbylý cukr a vejce. Zlehka osolte a pomocí nástavce hnětací hák směs promíchávejte na střední rychlost. Po 1–2 minutách přilijte kvásek a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké, nelepivé, lesklé těsto. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 1,5 hodiny.
-
Pracovní plochu zlehka posypte moukou a vykynuté těsto na ní vyklopte. Rozdělte ho na 12 stejných dílů – dobře to jde, když těsto neustále půlíte. Z každého kousku vytvarujte kouli a položte ji na pracovní plochu nebo plech vyložený pečicím papírem v alespoň 3cm rozestupu. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout ještě 2 hodiny.
-
Vykynuté koule lehce rozválejte na kulatou placku silnou 1 cm. Na těsto moc netlačte, aby zůstalo nadýchané. Vykrajovátkem vytvořte ve středu placky kulatý otvor. Donuty zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
-
Mezitím připravte borůvkový přeliv. V rendlíku zahřívejte borůvky, krupicový cukr a 50 ml vody, až se borůvky rozvaří na kaši. Nechte trochu zchladnout a rozmixujte na pyré. Dochuťte moučkovým cukrem a citronovou šťávou a promíchejte.
-
V širokém kastrolu zahřívejte 4cm vrstvu oleje na teplotu 180 °C, nebo až se na povrchu začnou tvořit bublinky.
-
Vykynuté donuty postupně smažte v horkém oleji dozlatova, zhruba 50 vteřin z každé strany. Pak je opatrně vytáhněte a nechte okapat přebytečný tuk na papírových utěrkách. Donuty by se při smažení neměly dotýkat, aby se mohly nafouknout.
-
Donuty namáčejte do borůvkového přelivu a podle chuti ozdobte čerstvými borůvkami a nastrouhanou citronovou kůrou.
PRIMA TIP: Na borůvkový přeliv použijte výhradně lesní borůvky, kanadské se nerozvaří a nebudou mít tak intenzivní chuť. Pokud jste borůvky v lese neobjevili, raději použijte maliny, ostružiny nebo jahody.
Smažené donuty s borůvkovým přelivem podle Pavla Berkyho
Zdroj: Recepty / Pavel Berky
Smažené donuty s borůvkovým přelivem podle Pavla Berkyho
Zdroj:
Recepty / Pavel Berky