Smažené donuty s borůvkovým přelivem podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
1x

Donuty vznikly ve Spojených státech amerických, když jedna hospodyně přidala do těsta na olejové koláčky (olykoeks/oily cakes) ořechy. Foneticky znělo v angličtině těsto s ořechy lépe a rychle se ujalo pro všechno sladké kynuté smažené kulaté pečivo. Otvor uprostřed není podmínkou. A jak vypadaly olejové koláčky? Jako naše koblihy, jednalo se o kynuté bochánky smažené v oleji, které přes oceán dovezli holandští osadníci. A tak si můžete upéct koblihy, kterým se říká donuty, a místo náplně jim dopřát borůvkový přeliv.

12 porcí
300 minut

Těsto

Borůvkový přeliv

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Přelijte ho do hnětací mísy a promíchejte s 1 lžící cukru a droždím. Nechte na teplém místě 5–10 minut vzejít kvásek. Ve volném rendlíku rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout.
  2. Do mísy kuchyňského robota prosejte mouku, přidejte zbylý cukr a vejce. Zlehka osolte a pomocí nástavce hnětací hák směs promíchávejte na střední rychlost. Po 1–2 minutách přilijte kvásek a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké, nelepivé, lesklé těsto. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 1,5 hodiny.
  3. Pracovní plochu zlehka posypte moukou a vykynuté těsto na ní vyklopte. Rozdělte ho na 12 stejných dílů – dobře to jde, když těsto neustále půlíte. Z každého kousku vytvarujte kouli a položte ji na pracovní plochu nebo plech vyložený pečicím papírem v alespoň 3cm rozestupu. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout ještě 2 hodiny.
  4. Vykynuté koule lehce rozválejte na kulatou placku silnou 1 cm. Na těsto moc netlačte, aby zůstalo nadýchané. Vykrajovátkem vytvořte ve středu placky kulatý otvor. Donuty zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
  5. Mezitím připravte borůvkový přeliv. V rendlíku zahřívejte borůvky, krupicový cukr a 50 ml vody, až se borůvky rozvaří na kaši. Nechte trochu zchladnout a rozmixujte na pyré. Dochuťte moučkovým cukrem a citronovou šťávou a promíchejte.
  6. V širokém kastrolu zahřívejte 4cm vrstvu oleje na teplotu 180 °C, nebo až se na povrchu začnou tvořit bublinky.
  7. Vykynuté donuty postupně smažte v horkém oleji dozlatova, zhruba 50 vteřin z každé strany. Pak je opatrně vytáhněte a nechte okapat přebytečný tuk na papírových utěrkách. Donuty by se při smažení neměly dotýkat, aby se mohly nafouknout.
  8. Donuty namáčejte do borůvkového přelivu a podle chuti ozdobte čerstvými borůvkami a nastrouhanou citronovou kůrou.
PRIMA TIP: Na borůvkový přeliv použijte výhradně lesní borůvky, kanadské se nerozvaří a nebudou mít tak intenzivní chuť. Pokud jste borůvky v lese neobjevili, raději použijte maliny, ostružiny nebo jahody.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty