Těsto
- polohrubá mouka 400 g
- hladká mouka 350 g
- vejce 1 ks
- moučkový cukr 200 g
- sůl 1 špetka
- mléko (vlažné) 100-150 ml
Kvásek
- cukr krystal 1 lžička
- mléko (vlažné) 50 ml
- droždí 42 g
Náplň
- borůvky (čerstvé lesní, mražené nebo borvková povidla) 250 g
K podávání
- moučkový cukr 150 g
- tvrdý tvaroh (nastrouhaný) 250 g
- máslo (rozpuštěné) 100 g
„Příprava borůvkových knedlíků nevyžaduje mnoho ingrediencí, zato je třeba dodržet některé zásady. Jen tak bude výsledný pokrm vláčný a lahodný, přesně takový, jak ho uměly naše babičky,“ říká Josef Tydlačka, valašský rodák a šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků – a to nejen v létě, kdy je ta pravá borůvková sezona, ale i během roku. Do knedlíků totiž lze použít jako náplň nejen čerstvé plody, ale i mražené, nebo borůvková povidla.
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek z droždí, cukru krystalu a vlažného mléka: do misky nasypte cukr, rozdrobte na něj droždí a vše zalijte vlažným mlékem. Promíchejte, aby vzniklo řidší těstíčko – kvásek. Když zvětší svůj objem asi o polovinu a začnou se na něm tvořit bubliny, znamená to, že kvásek vzešel.
- Do větší mísy nasypte obě mouky, přidejte vejce, moučkový cukr, sůl, máslo a vlažné mléko. Do této směsi přidejte vzešlý kvásek.
- Těsto míchejte ručně nebo zpracujte elektrickým hnětačem či v robotu, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Takto vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto přeložte na pomoučněný vál, a ještě ho lehce propracujte. Pak z něj vytvořte delší silný pramen, ze kterého nakrájejte asi pěticentimetrové kousky.
- Každý kousek pak roztáhněte do čtverce a doprostřed vždy uložte náplň – asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Pak každý kousek zabalte a zakulaťte do tvaru knedlíku. „Při balení knedlíků je třeba postupovat pečlivě, aby nikde nevznikly žádné skuliny nebo ztenčené těsto, kvůli nimž by pak mohly knedlíky při vaření prasknout,“ připomíná Josef Tydlačka z Resortu Valachy.
- Takto připravené knedlíky nechte na vále ještě 10 minut odpočinout a pak je vkládejte do hrnce na pařák a nechte 15 minut vařit. Můžete také použít parní hrnec.
- Po této době všechny knedlíky rychle vyndejte a hned každý kousek jemně trochu roztrhněte dvěma vidličkami, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazily.
- Hotové knedlíky rozdělte na talíře, posypejte moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijte rozpuštěným máslem.
PRIMA TIP: „Knedlíky také můžete servírovat posypané grankem nebo strouhaným perníkem,“ doporučuje Josef Tydlačka, šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.
Kynuté borůvkové knedlíky sladká vzpomínka na prázdniny u babičky Zdroj: Resort Valachy
Kurz přípravy borůvkových knedlíků
Borůvkové knedlíky patří k nejtypičtějším a nejoblíbenějším specialitám valašské kuchyně. Naučte se připravovat ty nejnadýchanější z borůvek a kynutého těsta. Kurzem jejich přípravy vás krok za krokem povede šéfkuchař a valašský rodák Josef Tydlačka. Kurz trvá dvě a půl hodiny, naučíte se při něm vše potřebné, na svém výtvoru si můžete pochutnat či si ho odnést domů, stejně jako certifikát o přijetí do cechu knedlíkových kuchařů. I tento kurz je vhodný pro dospělé i děti od 4 let a kapacita účastníků je maximálně 20 osob – proto je nutná rezervace předem. Více informací a aktuální termíny na www.valachy.cz
Vyzkoušejte také recept na tvarohové knedlíky s jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE