Pudink
- smetana na vaření (12% nebo podmáslí) 900 ml
- žloutek 5 ks
- mletý mák 100 g
- vanilkový cukr 4 lžíce
- citronová kůra (strouhaná kůra z 1 menšího chemicky neošetřeného citronu) z 1 citronu
- med 2 lžíce
- máslo (na vymazání mističek)
- zmrzlina (meruňková zmrzlina k podávání podle chuti)
Žahour
- cukr krupice (nebo třtinový cukr) 100 g
- borůvky (lesní ) 300 g
- rum 2 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
Postup přípravy
- Mističky vymažte máslem. Cukr pozvolna rozpouštějte na pánvi, přilijte 100 ml vody a míchejte, až vznikne hladký karamel. Přidejte borůvky, rum a skořici a promíchejte. Žahour vlijte do vymazaných formiček.
- Ze smetany nebo podmáslí odlijte 150 ml do misky a přidejte k nim žloutky. Zbylou smetanu či podmáslí zahřívejte s mákem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou pozvolna k varu. Mezitím prošlehejte metličkou žloutky. Přilijte k nim trochu horké smetany či podmáslí, promíchejte, přelijte zpět do hrnce a míchejte, až směs zhoustne, ale nevařte, aby se žloutky nesrazily. Oslaďte medem a vlijte do misek na žahour. Nechte zchladnout a uložte do lednice.
- Vychlazený pudink podávejte s meruňkovou zmrzlinou podle chuti, ale není to nutné.
Domácí makový pudink s borůvkovým žahourem Zdroj: Hostinec U Jiskrů
Hostinec U Jiskrů: Pocta české kuchyni
Martin Jiskra patří mezi první špičkové šéfkuchaře se zkušenostmi ze světa a nebetyčnou kreativitou. Jeho životopis připomíná žebříček nejlepších pražských restaurací. V padesáti letech uvažoval, že by se usadil a splnil si svůj sen o vlastní restauraci. Do oka mu padla zdevastovaná ruina zájezdního hostince z 19. století v Kbelnici, přímo u silnice mezi Strakonicemi a Pískem. Zachoval se z něj dobový výčep i zelený stůl pro štamgasty. „Zájezdní hostinec vždycky býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po těch letech zastavil právě v Hostinci U Jiskrů,“ vyprávěl při otevření rodinného podniku v únoru 2019 Martin Jiskra. Hostům se rozhodl představit eleganci české kuchyně a prvorepublikovou noblesu, lásku k řemeslu a úctu k lokálním surovinám vtiskl i interiéru. Menu sestavuje podle sezony a darů přírody tak, aby je zpracoval bezezbytku. Denní nabídku doplňují promyšlené večerní pokrmy párované s víny.
Hostinec U Jiskrů, Kbelnice 23, www.ujiskru.cz