zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí makový pudink s borůvkovým žahourem
Autor: Hostinec U Jiskrů Domácí makový pudink s borůvkovým žahourem

Domácí makový pudink s borůvkovým žahourem

Hodnoceno: 3x
I malé Česko může světu nabídnout unikátní super potraviny. Domácí pudink chutná mnohem lépe než ten z prášku a hotový je téměř stejně rychle. Mák mu dodá krásnou strukturu. Jemnou chuť rozvibrují sladké voňavé borůvky šmrncnuté rumem. Tohle je český letní dezert prověřený generacemi, na který se v uplynulých osmdesáti letech poněkud zapomnělo.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Mističky vymažte máslem. Cukr pozvolna rozpouštějte na pánvi, přilijte 100 ml vody a míchejte, až vznikne hladký karamel. Přidejte borůvky, rum a skořici a promíchejte. Žahour vlijte do vymazaných formiček. 
  2. Ze smetany nebo podmáslí odlijte 150 ml do misky a přidejte k nim žloutky. Zbylou smetanu či podmáslí zahřívejte s mákem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou pozvolna k varu. Mezitím prošlehejte metličkou žloutky. Přilijte k nim trochu horké smetany či podmáslí, promíchejte, přelijte zpět do hrnce a míchejte, až směs zhoustne, ale nevařte, aby se žloutky nesrazily. Oslaďte medem a vlijte do misek na žahour. Nechte zchladnout a uložte do lednice. 
  3. Vychlazený pudink podávejte s meruňkovou zmrzlinou podle chuti, ale není to nutné. 
Domácí makový pudink s borůvkovým žahourem
Autor: Hostinec U Jiskrů Domácí makový pudink s borůvkovým žahourem

Hostinec U Jiskrů: Pocta české kuchyni 

Martin Jiskra patří mezi první špičkové šéfkuchaře se zkušenostmi ze světa a nebetyčnou kreativitou. Jeho životopis připomíná žebříček nejlepších pražských restaurací. V padesáti letech uvažoval, že by se usadil a splnil si svůj sen o vlastní restauraci. Do oka mu padla zdevastovaná ruina zájezdního hostince z 19. století v Kbelnici, přímo u silnice mezi Strakonicemi a Pískem. Zachoval se z něj dobový výčep i zelený stůl pro štamgasty. „Zájezdní hostinec vždycky býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po těch letech zastavil právě v Hostinci U Jiskrů,“ vyprávěl při otevření rodinného podniku v únoru 2019 Martin Jiskra. Hostům se rozhodl představit eleganci české kuchyně a prvorepublikovou noblesu, lásku k řemeslu a úctu k lokálním surovinám vtiskl i interiéru. Menu sestavuje podle sezony a darů přírody tak, aby je zpracoval bezezbytku. Denní nabídku doplňují promyšlené večerní pokrmy párované s víny. 

Hostinec U Jiskrů, Kbelnice 23, www.ujiskru.cz

V Zájezdním hostinci U Jiskrů se budete cítit jako doma

Pocta české kuchyni: V Zájezdním hostinci U Jiskrů se budete cítit jako doma

reklama

Související témata: pudink , mák , borůvky , Sladké