Martin Jiskra

Domácí makový pudink s borůvkovým žahourem

Moje hodnocení
3x

I malé Česko může světu nabídnout unikátní super potraviny. Domácí pudink chutná mnohem lépe než ten z prášku a hotový je téměř stejně rychle. Mák mu dodá krásnou strukturu. Jemnou chuť rozvibrují sladké voňavé borůvky šmrncnuté rumem. Tohle je český letní dezert prověřený generacemi, na který se v uplynulých osmdesáti letech poněkud zapomnělo.

4 porce
30 minut

Pudink

  • smetana na vaření (12%) nebo podmáslí 900 ml
  • žloutek (žloutky) 5 ks
  • mletý mák 100 g
  • vanilkový cukr 4 lžíce
  • strouhaná kůra z 1 menšího chemicky neošetřeného citronu
  • med 2 lžíce
  • máslo na vymazání mističek
  • meruňková zmrzlina k podávání podle chuti

Žahour

  • krupicový nebo třtinový cukr 100 g
  • lesní borůvky 300 g
  • olej (rum) 2 lžíce
  • mletá skořice 1 špetka

Postup přípravy

  1. Mističky vymažte máslem. Cukr pozvolna rozpouštějte na pánvi, přilijte 100 ml vody a míchejte, až vznikne hladký karamel. Přidejte borůvky, rum a skořici a promíchejte. Žahour vlijte do vymazaných formiček.
  2. Ze smetany nebo podmáslí odlijte 150 ml do misky a přidejte k nim žloutky. Zbylou smetanu či podmáslí zahřívejte s mákem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou pozvolna k varu. Mezitím prošlehejte metličkou žloutky. Přilijte k nim trochu horké smetany či podmáslí, promíchejte, přelijte zpět do hrnce a míchejte, až směs zhoustne, ale nevařte, aby se žloutky nesrazily. Oslaďte medem a vlijte do misek na žahour. Nechte zchladnout a uložte do lednice.
  3. Vychlazený pudink podávejte s meruňkovou zmrzlinou podle chuti, ale není to nutné.

Hostinec U Jiskrů: Pocta české kuchyni

Martin Jiskra patří mezi první špičkové šéfkuchaře se zkušenostmi ze světa a nebetyčnou kreativitou. Jeho životopis připomíná žebříček nejlepších pražských restaurací. V padesáti letech uvažoval, že by se usadil a splnil si svůj sen o vlastní restauraci. Do oka mu padla zdevastovaná ruina zájezdního hostince z 19. století v Kbelnici, přímo u silnice mezi Strakonicemi a Pískem. Zachoval se z něj dobový výčep i zelený stůl pro štamgasty. „Zájezdní hostinec vždycky býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po těch letech zastavil právě v Hostinci U Jiskrů,“ vyprávěl při otevření rodinného podniku v únoru 2019 Martin Jiskra. Hostům se rozhodl představit eleganci české kuchyně a prvorepublikovou noblesu, lásku k řemeslu a úctu k lokálním surovinám vtiskl i interiéru. Menu sestavuje podle sezony a darů přírody tak, aby je zpracoval bezezbytku. Denní nabídku doplňují promyšlené večerní pokrmy párované s víny.

Hostinec U Jiskrů, Kbelnice 23, www.ujiskru.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martin Jiskra


Přečtěte si také

Recepty