Těsto
- hladká mouka (špaldová nebo pšeničná) 120 g
- celozrnná mouka (špaldová nebo pšeničná) 160 g
- třtinový cukr 60 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- mořská sůl 1/2 lžičky
- máslo (studené) 80 g
- borůvky (nebo jiné bobulové ovoce) 100 g
- citronová kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
- vejce (velké) 1 ks
- smetana ke šlehání (33%) 180 ml
- vanilka (mletá - nebo 2 lžičky vanilkového extraktu) 1 lžička
- hladká mouka (na poprášení)
Dokončení
- smetana ke šlehání (33%) 1 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- sekané mandle 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu i sůl. Navrch pokrájejte kousky másla a pomocí nože jej rozkrájejte na velikost hrášku a zapracujte do těsta, až se kousky tuku obalí moukou. Přidejte borůvky, strouhanou citronovou kůru a lehce promíchejte.
- Vejce prošlehejte se smetanou a vanilkou a přelijte přes mouku s borůvkami. Rychle spojte špachtlí, ale těsto nepřemíchejte. Stačí, že se jakžtakž spojí, ale nebude kompaktní.
- Připravený plech s pečicím papírem poprašte zlehka moukou. Přesuňte na něj těsto a rukou z něj vytvarujte kruh o průměru 15 cm. Rozkrojte ho na šest trojúhelníků a opatrně je rozprostřete na plech tak, aby se nedotýkaly.
- Potřete je sladkou smetanou, posypte třtinovým cukrem a nasekanými mandlemi a pečte zhruba 16 až 20 minut dozlatova.
Citronovo-borůvkové scones podle Kitchenette Zdroj: O svobodě
Vyzkoušejte také recept na americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE