Citronovo-borůvkové scones podle Kitchenette

Moje hodnocení
3x

Skotské scones jsou něco jako naše bochánky hnané kypřicím práškem. Pečou se slané i sladké a servírují se na snídani nebo k čaji. I když vypadají obyčejně a jsou zhruba za půl hodiny (včetně pečení!) hotové, udělají vždycky skvělý dojem. Zvlášť když je podáváte ještě teplé, s kouskem másla…

6 porcí
45 minut
anglická

Těsto

Dokončení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu i sůl. Navrch pokrájejte kousky másla a pomocí nože jej rozkrájejte na velikost hrášku a zapracujte do těsta, až se kousky tuku obalí moukou. Přidejte borůvky, strouhanou citronovou kůru a lehce promíchejte.
  3. Vejce prošlehejte se smetanou a vanilkou a přelijte přes mouku s borůvkami. Rychle spojte špachtlí, ale těsto nepřemíchejte. Stačí, že se jakžtakž spojí, ale nebude kompaktní.
  4. Připravený plech s pečicím papírem poprašte zlehka moukou. Přesuňte na něj těsto a rukou z něj vytvarujte kruh o průměru 15 cm. Rozkrojte ho na šest trojúhelníků a opatrně je rozprostřete na plech tak, aby se nedotýkaly.
  5. Potřete je sladkou smetanou, posypte třtinovým cukrem a nasekanými mandlemi a pečte zhruba 16 až 20 minut dozlatova.

Vyzkoušejte také recept na americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

O svobodě

Markéta Pavleje O svobodě

Po osmi letech od první kuchařky vydává blogerka Kitchenette další osobní kuchařku se svými oblíbenými recepty. Posbírala jich 80 a představuje moderní klasiky vycházející z národní tradice, rodinné poklady, pokrmy vonící dobrodružstvím z jejích cest zejména po Asii i kouzla od jejích tří dětí. Čím je starší, tím víc si Markéta Pavleje cení svobody své i všech bytostí na planetě a v jejím vaření je to znát. Většina receptů je jednoduchých a variabilních při obměnách surovin. Hlavní je, abyste si užili jejich přípravu i sdílení s vašimi blízkými.

www.kitchenetteshop.cz


Přečtěte si také

Recepty