Borůvková tarteletka s fialkou podle Terezy Pachtové z francouzské cukrárny Future Sailors

Moje hodnocení
1x

Připravte pro své přátele netradiční dezert podle hlavní cukrářky z brněnské cukrárny Future Sailors Terezy Pachtové. Současným trendem jsou netradiční kombinace květinových a ovocných chutí. Borůvková tarteletka s fialkou podle jejího receptu je tak tou pravou volbou pro aktuální zahradní oslavy, večírky a pikniky.

12 porcí
120 minut

Mandlový korpus

Jogurtový piškot

Borůvkový gel s fialkou

Borůvkový krém

Šlehaný krém

Květinové a bylinkové příchutě získávají ve francouzské cukrařině na popularitě. U dobrého zákusku je potřeba, aby se zvolené chutě navzájem doplňovaly a byly v dezertu jasně rozeznatelné, říká Tereza Pachtová.

Postup přípravy

  1. Mandlový korpus: Do mísy mixeru prosejte mouku, přidejte sůl a kostičky másla. Na malou rychlost začněte vypracovávat těsto. Když připomíná strukturu písku, přidejte prosátý cukr a mandlovou mouku.
  2. Když směs začne připomínat těsto, přilijte rozšlehaná vejce. Těsto rozválejte do potravinářské folie a uložte do lednice.
  3. Chladné těsto rozválejte na cca 3mm tloušťku, vytvarujte do tarteletkové formičky a nechte 2 hodiny v lednici. Pečte na 160 °C asi 20 minut.
  4. Jogurtový piškot: Cukr a vejce vyšlehejte do běla. Poté přidejte jogurt, prosátou mouku, kypřicí prášek a nakonec olej. Těsto nalijte do formy a pečte na 170 °C asi 10 minut dozlatova.
  5. Borůvkový gel s fialkou: Pektin, agar a cukr promíchejte. Borůvky rozmixujte a začněte zahřívat. Při teplotě 40 °C přidejte sypké suroviny.
  6. Od varu míchejte ještě minutu a přidejte fialkovou esenci. Uložte do lednice. Když je směs vychlazená, rozmixujte ji dohladka. Přidejte čerstvé borůvky.
  7. Borůvkový krém: Želatinu nechte nabobtnat ve vodě. Borůvkové pyré, cukr a vejce promíchejte. Dejte do hrnce a zahřívejte na 83 °C. Ihned přemístěte do misky.
  8. Jakmile spadne teplota na 60 °C, přidejte želatinovou masu. Až spadne na 40 °C, přidejte máslo a promixujte.
  9. Šlehaný krém: Želatinu nechte nabobtnat ve vodě. Polovinu smetany a cukr zahřejte. Druhou polovinu dejte do nádoby společně se sýrem. Do zahřáté poloviny přidejte želatinovou masu.
  10. Důkladně promíchejte a poté obě směsi spojte. Promixujte a nechte do druhého dne v lednici.
  11. Předpečené tartaletky naplňte borůvkovým krémem a zarovnejte. Navrch ozdobně naneste šlehaný sýrový krém.
PRIMA TIP PRO JEŠTĚ LEPŠÍ VÝSLEDEK: Před plněním vymažte mandlový korpus tartaletky kakaovým máslem. Zůstane díky tomu déle křupavý a budete tak mít možnost vychutnat si v dezertu mnoho různých textur.

Tereza Pachtová: chuťová alchymistka v cukrárně Future Sailors

Majitelka a hlavní cukrářka brněnské cukrárny Future Sailors Tereza Pachtová ve své dílně kombinuje moderní cukrářské trendy s tradičními francouzskými recepturami. Zakládá si na kvalitních přírodních surovinách, detailní estetice a rozmanitosti textur i chutí. Terezina sladká kariéra začala jako hobby, kdy od útlého věku se sestrou prodávala na trzích domácí dorty a koláče. Po maturitě odjela do cukrářské velmoci, Francie, kde začala do hloubky objevovat kořeny tradičního francouzského cukrářského řemesla. Zde absolvovala mnoho oborových kurzů. Ráda vzpomíná například na slavnou cukrářskou školu École Lenôtre, či školení u ikonického cukráře Philippeho Conticiniho. Z Francie její cesta pokračovala do londýnské cukrárny Peggy Porschen Cakes, kde získala jiný úhel pohledu a další cukrářskou praxi. Po návratu do Česka se rozhodla otevřít vlastní podnik, první francouzskou butikovou cukrárnu v Brně.

Vyzkoušejte také borůvkový dortík se šlehačkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Borůvkový dortík se šlehačkou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty