Suroviny
- máslové sušenky 250 g
- máslo (změklé ) 100 g
- kardamom (mletý ) 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- želatina 12 plátků
- smetana ke šlehání (ideálně půl na půl 33% a 40%) 400 ml
- mléko 150 ml
- moučkový cukr 100 g
- skyr 300 g
- borůvky (kanadské) 400 g
Postup přípravy
- Sušenky rozemelte najemno. Nakrájejte navrch máslo, přidejte kardamom a citronovou šťávu a zapracujte je do kompaktního těsta. Vtlačte ho rovnoměrně do dortové rozevírací formy, vymačkejte vyšší okraje.
- Želatinu zalijte v misce vodou a nechte ji 5 minut nabobtnat. Smetanu ušlehejte na tužší šlehačku.
- Mléko zahřejte v rendlíku k varu. Oslaďte a míchejte, až se cukr rozpustí. Odstavte. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu, vložte ji do horkého mléka a promíchejte. Vmíchejte do skyru a poté do vyšlehané smetany. Směs rovnoměrně rozetřete na sušenkovou vrstvu a povrch posypte borůvkami. Uložte do lednice a nechte koláč 2 hodiny tuhnout.
Nepečený borůvkový dort ze skyru Zdroj: Neplecha na plechu