Nepečený borůvkový dort ze skyru
Zdroj: Neplecha na plechu
Nepečený borůvkový dort ze skyru
Zdroj:
Neplecha na plechu
Islandská kuchyně je seversky úsporná a zároveň hravá. Využívá darů přírody na ostrově, kde léto (a tedy i produkční období) trvá pár měsíců. Zbytek roku si Islanďané museli vystačit s rybami, obilím a mlékem. Právě zde vznikl skyr, kysaný mléčný výrobek podobný jogurtu i tvarohu s minimem tuku. Podle islandské receptury vyrábějí skyr i mlékárny u nás, tak si můžete snadno připravit islandský dezert z českých surovin. Skyr je totiž základem většiny islandských dezertů stejně jako borůvky.
Postup přípravy
-
Sušenky rozemelte najemno. Nakrájejte navrch máslo, přidejte kardamom a citronovou šťávu a zapracujte je do kompaktního těsta. Vtlačte ho rovnoměrně do dortové rozevírací formy, vymačkejte vyšší okraje.
-
Želatinu zalijte v misce vodou a nechte ji 5 minut nabobtnat. Smetanu ušlehejte na tužší šlehačku.
-
Mléko zahřejte v rendlíku k varu. Oslaďte a míchejte, až se cukr rozpustí. Odstavte. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu, vložte ji do horkého mléka a promíchejte. Vmíchejte do skyru a poté do vyšlehané smetany. Směs rovnoměrně rozetřete na sušenkovou vrstvu a povrch posypte borůvkami. Uložte do lednice a nechte koláč 2 hodiny tuhnout.
Nepečený borůvkový dort ze skyru
Zdroj: Neplecha na plechu
Nepečený borůvkový dort ze skyru
Zdroj:
Neplecha na plechu