Markéta a František Lorencovi

Nepečený borůvkový dort ze skyru

Moje hodnocení
11x

Islandská kuchyně je seversky úsporná a zároveň hravá. Využívá darů přírody na ostrově, kde léto (a tedy i produkční období) trvá pár měsíců. Zbytek roku si Islanďané museli vystačit s rybami, obilím a mlékem. Právě zde vznikl skyr, kysaný mléčný výrobek podobný jogurtu i tvarohu s minimem tuku. Podle islandské receptury vyrábějí skyr i mlékárny u nás, tak si můžete snadno připravit islandský dezert z českých surovin. Skyr je totiž základem většiny islandských dezertů stejně jako borůvky.

12 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sušenky rozemelte najemno. Nakrájejte navrch máslo, přidejte kardamom a citronovou šťávu a zapracujte je do kompaktního těsta. Vtlačte ho rovnoměrně do dortové rozevírací formy, vymačkejte vyšší okraje.
  2. Želatinu zalijte v misce vodou a nechte ji 5 minut nabobtnat. Smetanu ušlehejte na tužší šlehačku.
  3. Mléko zahřejte v rendlíku k varu. Oslaďte a míchejte, až se cukr rozpustí. Odstavte. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu, vložte ji do horkého mléka a promíchejte. Vmíchejte do skyru a poté do vyšlehané smetany. Směs rovnoměrně rozetřete na sušenkovou vrstvu a povrch posypte borůvkami. Uložte do lednice a nechte koláč 2 hodiny tuhnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta a František Lorencovi

Neplecha na plechu e-shop Markéta a František Lorencovi

Volné pokračování deníku z cest blogerů Neplecha na plechu představuje 112 receptů se spoustou zajímavostí a příběhů. Ochutnáte tak osm světových kuchyní a nasajete místní atmosféru. Manželé Lorencovi milují cestování a vaření a své dvě vášně spojili v jednu, když se při prozkoumávání světa učili od původních obyvatel jejich rodinné recepty a lokální specialisty. Abyste si je mohli uvařit i v našich podmínkách, upravili je podle tuzemských surovin a našich chutí. Pojďte s nimi navštívit severská bistra, ostrov Madeiru, Japonsko i kočovné kmeny střední Asie, severní Německo, Švýcarsko i Jižní Tyrolsko.

eshop.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty