Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nepečený borůvkový dort ze skyru
Islandská kuchyně je seversky úsporná a zároveň hravá. Využívá darů přírody na ostrově, kde léto (a tedy i produkční období) trvá pár měsíců. Zbytek roku si Islanďané museli vystačit s rybami, obilím a mlékem. Právě zde vznikl skyr, kysaný mléčný výrobek podobný jogurtu i tvarohu s minimem tuku. Podle islandské receptury vyrábějí skyr i mlékárny u nás, tak si můžete snadno připravit islandský dezert z českých surovin. Skyr je totiž základem většiny islandských dezertů stejně jako borůvky.
do 1 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- máslové sušenky 250 g
- změklé máslo 100 g
- mletý kardamom 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- želatina 12 plátků
- smetana ke šlehání (ideálně půl na půl 33% a 40%) 400 ml
- mléko 150 ml
- cukr moučka 100 g
- skyr 300 g
- (kanadské) borůvky 400 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Sušenky rozemelte najemno. Nakrájejte navrch máslo, přidejte kardamom a citronovou šťávu a zapracujte je do kompaktního těsta. Vtlačte ho rovnoměrně do dortové rozevírací formy, vymačkejte vyšší okraje.
- Želatinu zalijte v misce vodou a nechte ji 5 minut nabobtnat. Smetanu ušlehejte na tužší šlehačku.
- Mléko zahřejte v rendlíku k varu. Oslaďte a míchejte, až se cukr rozpustí. Odstavte. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu, vložte ji do horkého mléka a promíchejte. Vmíchejte do skyru a poté do vyšlehané smetany. Směs rovnoměrně rozetřete na sušenkovou vrstvu a povrch posypte borůvkami. Uložte do lednice a nechte koláč 2 hodiny tuhnout.
Neplecha na plechu
Kuchařka stejnojmenného blogu kombinuje cestovatelský deník s lokálními recepty. Vydejte se s manželským párem Markétou a Františkem Lorencovými do 18 známých i méně známých míst a objevujte nové zvyky, krásná místa i autentickou kuchyni. Ochutnáním typických pokrmů často pochopíte kulturu obyvatel rychleji a jasněji než čtením knih, v knize Neplecha na plechu navštívíte pět světadílů a poznáte 111 originálních receptů. Lahodný způsob cestování.