Suroviny
- borůvky (lesní nebo kanadské, můžou být i mražené) 200 g
- špaldová hladká mouka 100 g
- třtinový cukr (nebo kokosový) 90 g
- sůl 1 špetka
- plnotučné mléko 430 ml
- vejce 4 ks
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáček o rozměrech 18 x 24 cm nebo kulatou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Vsypte do něj borůvky a rovnoměrně je rozprostřete. Mražené nejprve propláchněte horkou vodou v sítku.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přilévejte mléko a metličkou ho zašlehávejte. Přidejte vejce a vanilku a prošlehejte dohladka. Hladké tekuté těsto vlijte na borůvky.
- Pečte zhruba 40–45 minut, až okraje zezlátnou a nafouknou se. Podávejte vlahé.
PRIMA TIP: Těsto se na závěr pečení hodně nafoukne, proto použijte vyšší formu. Pokud si chcete být jistí a neušpinit si troubu, postavte formu na plech s pečicím papírem, který neposedné těsto zastaví.
Vyzkoušejte také výborný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE