Kuličky
- šalotka 2 ks
- česnek 3 stroužky
- citronová tráva 1 ks
- přepuštěné máslo 4 lžíce
- krůtí mleté maso 680 g
- zázvor 4cm kousek
- sójová omáčka 1 lžíce
- rybí omáčka 2 lžíce
- omáčka Sriracha 1–2 lžíce
- strouhanka panko 40–50 g
- koriandr (lístky) 1 větší hrst
Omáčka
- zázvor 2cm kousek
- citronová tráva 2 ks
- kardamom 3 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- kurkuma 1 lžička
- mletý koriandr 1,5 lžičky
- badyán 2 ks
- kokosové mléko 500 ml
- drůbeží vývar 300 ml
- rybí omáčka 1 lžíce
K podávání
- jasmínová rýže (nebo asijské nudle, např. soba nebo rýžové)
- koriandr (lístky) 1 hrst
- limetka 1 ks
Postup přípravy
- Šalotku a česnek oloupejte a šalotku nasekejte nadrobno. Citronovou trávu zmáčkněte naplocho nožem a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte 1 lžíci ghí a orestujte doměkka šalotku. Po 2 minutách prolisujte k šalotce česnek, přidejte citronovou trávu a restujte ještě 1 minutu. Pak odstavte.
- V míse promíchejte mleté maso se zbylými surovinami na kuličky a cibulový základ pánve. Pokud je směs moc mokrá, přisypte ještě trochu strouhanky. Promíchejte.
- Namočte si ruce, lžící odkrajujte ze směsi kousky a tvarujte z nich kuličky o průměru 3 cm. Snažte se, aby byly všechny stejně velké, aby se stejně dlouho vařily. Vznikne zhruba 18 kuliček. Odložte je do lednice na 1 hodinu, aby se uvolnila chuť koření a kuličky se zpevnily.
- Zázvor na omáčku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citronovou trávu zmáčkněte naplocho nožem a nakrájejte na 2cm kousky. Pánev se zbylým ghí rozehřejte na středním stupni a orestujte kuličky ze všech stran dozlatova. Přidejte k nim citronovou trávu, koření a zázvor a 1 minutu restujte. Přilijte kokosové mléko, vývar a rybí omáčku a přiveďte k varu. Nechte probublávat na středním stupni přibližně 10 až 12 minut.
- Kuličky s omáčkou servírujte s vařenou rýží nebo asijskými nudlemi. Koriandr nasekejte najemno, posypte jím kuličky a podávejte je se čtvrtinou limety na zakapání.
PRIMA TIP: Panko strouhanka je typ japonské strouhanky, která se vyrábí drcením čerstvého světlého pečiva, které se nechá oschnout až poté. Proto má hrubší strukturu připomínající krystaly nebo vločky. Po upečení je křupavější než naše běžná strouhanka. Můžete ji koupit už hotovou, nebo si ji vyrobit doma – střídku bílého chleba, bagety či toustového chleba namelte, nastrouhejte nahrubo nebo rozdrobte a nechte pár dní oschnout. Hledáte-li bezlepkovou alternativu, sáhněte po mandlové mouce.
Vyzkoušejte i další recepty na oblíbené masové kuličky
Další recepty z nové kuchařky Markéty Pavleje alias Kitchenette najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Hledáte inspiraci na další poklady z asijské kuchyně? Vyzkoušejte recept na vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE