Najděte si recept
Na co máte chuť?
Dánské masové kuličky v kari omáčce
Byť název a kombinace ingrediencí zní jako výstřelek poslední doby, věřte, že to je jedno z nejtradičnějších dánských jídel podávaných již od roku 1840.
Článek
Tentokrát přinášíme výběr těch nejlepších receptů s masovými kuličkami!
Suroviny (4 porce)
Kuličky:
Kari omáčka:
- cibule, nakrájená najemno 1 ks
- kyselejší jablka, oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená najemno 2 ks
- česnek, nakrájený najemno 1 stroužek
- Kari 1 menší lžíce
- Máslo 1 lžička
- plnotučné mléko 300 ml
- smetana ke šlěhání 250 ml
- změklé máslo 20 g
- hladká mouka 20 g
- Citron 1 ks
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Kroupy:
- ječné kroupy 200 g
- Sůl 2 lžičky
Postup
- Kuličky: V míse důkladně (např. s pomocí hnětače) promíchejte mleté maso, hladkou mouku, nastrouhanou cibuli, vejce a mléko. Ochuťte solí a pepřem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů, které rovnou vhazujte do jemně vroucí vody. Vařte v závislosti na jejich velikosti 3–5 minut.
- Kari omáčka: Ve středně velkém hrnci nechte na mírném ohni rozpustit 1 lžičku másla. Přidejte nakrájená jablka, cibuli, česnek, kari a nechte za stálého míchání krátce orestovat. Jakmile cibule zesklovatí, přilijte mléko se smetanou a nechte krátce povařit.
- V mističce smíchejte 20 g hladké mouky s 20 g změklého másla a s pomocí metličky promíchejte s menším množstvím omáčky. Podle potřeby směsí zahustěte omáčku, kterou poté rozmixujte dohladka. Na závěr osolte, opepřete a dochuťte citronem. Přidejte uvařené kuličky, které nechte krátce prohřát.
- Vařené kroupy: Kroupy vsypte do cca 2 litrů studené vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni do změknutí (25–30minut). Uvařené kroupy sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Prohřáté kuličky podávejte s uvařenými kroupami, posypané najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a plátky nakrájeného jablka.
Dánské masové kuličky v kari omáčce; foto: archiv Kublanka
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma; foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya