Kuličky
- mleté maso (vepřové nebo telecí (10–15 % tuku)) 600 g
- cibule (nastrouhaná) 1 ks
- vejce 1 ks
- hladká mouka 35 g
- plnotučné mléko 120 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
- jablka (kyselejší, k podávání) 1 ks
- hladkolistá petržel (k podávání)
Kari omáčka
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- jablka (kyselejší, oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená najemno) 2 ks
- česnek (nakrájený najemno) 1 stroužek
- kari koření 1 menší lžíce
- máslo 1 lžička
- plnotučné mléko 300 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- máslo (změklé) 20 g
- hladká mouka 20 g
- citron 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Byť název a kombinace ingrediencí zní jako výstřelek poslední doby, věřte, že to je jedno z nejtradičnějších dánských jídel podávaných již od roku 1840.
Postup přípravy
- Kuličky: V míse důkladně (např. s pomocí hnětače) promíchejte mleté maso, hladkou mouku, nastrouhanou cibuli, vejce a mléko. Ochuťte solí a pepřem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů, které rovnou vhazujte do jemně vroucí vody. Vařte v závislosti na jejich velikosti 3–5 minut.
- Kari omáčka: Ve středně velkém hrnci nechte na mírném ohni rozpustit 1 lžičku másla. Přidejte nakrájená jablka, cibuli, česnek, kari a nechte za stálého míchání krátce orestovat. Jakmile cibule zesklovatí, přilijte mléko se smetanou a nechte krátce povařit.
- V mističce smíchejte 20 g hladké mouky s 20 g změklého másla a s pomocí metličky promíchejte s menším množstvím omáčky. Podle potřeby směsí zahustěte omáčku, kterou poté rozmixujte dohladka. Na závěr osolte, opepřete a dochuťte citronem. Přidejte uvařené kuličky, které nechte krátce prohřát.
- Vařené kroupy: Kroupy vsypte do cca 2 litrů studené vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni do změknutí (25–30minut). Uvařené kroupy sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Prohřáté kuličky podávejte s uvařenými kroupami, posypané najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a plátky nakrájeného jablka.