Suroviny
- mleté hovězí maso 500 g
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks (75 g)
- mrkev (najemno nastrouhaná) 100 g
- ricotta 250 g
- mozzarella 125 g
- přepuštěné máslo (ghí ) 1 lžíce
- petrželka (sušená ) 1 lžička
- smetana (15% krémová nebo smetana ke šlehání) 500 ml
- brambory (bez slupky) 600 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte ghí a orestujte na něm cibuli s česnekem.
- K cibuli a česneku přidejte i nastrouhanou mrkev a také orestujte.
- Do mísy dejte mleté maso, přidejte ricottu a orestovanou zeleninu.
- Přidejte sůl, pepř a sušenou petržel a vše důkladně promíchejte a propojte do celistvé hmoty.
- Brambory nakrájejte na tenké plátky.
- Mozzarelu najemno nastrouhejte.
- Smetanu osolte a opepřete a promíchejte s nastrouhanou mozzarelou.
- Do větší zapékací mísy nebo do pekáče rozvrstvěte nejdřív plátky brambor.
- Poté na ně položte kuličky masa, které vytvarujte z masové směsi.
- A nakonec vše zalijte smetanou s mozzarelou.
- Dejte do trouby péct na 50 minut. Ihned servírujte.
Zapečené masové kuličky s bramborami ve smetanové omáčce 2 Zdroj: Milluji