Kuličky
- mleté maso (nejlépe směs) 600 g
- jarní cibulka 2 ks
- česnek 3 stroužky
- čerstvý zázvor, nastrouhaný 3 lžičky
- strouhanka 1/2 hrnku
- vejce 1 ks
- sójová omáčka Kikkoman 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- rostlinný olej 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- omáčka Kikkoman Teriyaki s praženým sezamem 100 ml
- jasmínová rýže k podávání
- pražená sezamová semínka na posypání
Pak choi
- sezamový olej 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- čerstvý zázvor 2cm kousek
- pak choi 2 ks
- omáčka Kikkoman Ponzu Citrus 75 ml
Další výborné recepty, kterým dodají výjimečnou chuť kvalitní omáčky Kikkoman, najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
- Do velké mísy dejte mleté maso, jarní cibulky nakrájené najemno, 1 stroužek česneku najemno nasekaný a 1 lžičku nastrouhaného zázvoru. Přisypte strouhanku, přidejte vejce, sójovou omáčku Kikkoman a dochuťte solí a pepřem.
- Směs důkladně propracujte a nechte ji 10 minut odstát v lednici. Poté rukama vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a odkládejte je na prkénko (bude jich 25-30 ks).
- Ve velké nepřilnavé pánvi vhodné do trouby rozehřejte rostlinný olej a masové kuličky na něm orestujte dozlatova ze všech stran.
- Poté přidejte do pánve lžíci sezamového oleje, 2 nasekané stroužky česneku a 2 lžičky nastrouhaného zázvoru. Krátce zarestujte a přilijte Kikkoman Teriyaki omáčku s praženým sezamem. Promíchejte a pánev vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a pečte 15 minut, občas promíchejte.
- Mezitím si uvařte jasmínovou rýži a připravte pak choi.
- Saláty pak choi promyjte, seřízněte košťál a poté je rozdělte na jednotlivé listy, ty větší můžete ještě podélně rozříznout.
- Na pánvi rozehřejte sezamový olej, na něm orestujte krátce nadrobno nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Přihoďte listy pak choi, restujte asi 2 minuty, až lehce zavadnou.
- Poté do pánve přilijte omáčku Kikkoman Ponzu Citrus a ještě 2 minuty duste.
- Masové kuličky podávejte s jasmínovou rýží, posypané opraženým sezamem a restovaným pak choi jako přílohou.
PRIMA TIP: Podobným způsobem můžete místo pak choi připravit i jinou zeleninu. Hodí se například stonková brokolice, na špalíčky nakrájené jarní cibulky nebo zelený chřest. Použít můžete i čerstvý špenát nebo mangold, jen je restujte kratší dobu.
Teriyaki kuličky z mletého masa s restovaným pak choi 2 Zdroj: Klára Michalová