Kuličky
- mleté hovězí maso 500 g
- houska (nebo rohlík) 2 ks
- cibule (malá) 1 ks
- máslo 1 lžíce
- vejce 1 ks
- mléko 100 ml
- mleté nové koření 2 špetky
- mletý zázvor 2 špetky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar 300 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- hořčice (pikantní) 1 lžička
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl (sůl)
- farfalle (těstoviny) 400 g
- hladkolistá petržel
- brusinkový džem
Postup přípravy
- Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody.
- Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte je do mléka.
- Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na jedné lžíci másla.
- Nyní smíchejte kvalitní hovězí mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
- Poté si z hotového těsta vytvarujte mokrýma rukama koule o velikosti golfového míčku (menší nedoporučuji, pečením by ztratily šťavnatost).
- Kuličky vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut.
- Mezitím připravte omáčku. V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut.
- Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a muškátový oříšek, nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice.
- Uvařené těstoviny slijte a dejte je do máslem vymazané zapékací mísy. 2/3 omáčky zlehka zamíchejte do těstovin, pak na ně položte předpečené masové koule a přelijte zbytkem omáčky. Dejte péct do trouby na 200 °C na cca 15 minut.
- Hotový pokrm posypte čerstvou petrželkou a servírujte ho s brusinkovým džemem.
Švédské masové kuličky zapečené s těstovinami s krémovou omáčkou 2 Zdroj: Coolinářka