Švédské masové kuličky zapečené s těstovinami s krémovou omáčkou
Zdroj: Coolinářka
Švédské masové kuličky zapečené s těstovinami s krémovou omáčkou
Zdroj:
Coolinářka
Jistě, masové kuličky jsou už dlouho spojované se skandinávskou kuchyní, především s tou švédskou. Můžete je podávat buď tradičně, nebo tentokrát vyzkoušet variantu s těstovinami, které zapečete společně s krémovou omáčkou. Za nás určitě lákavá představa.
Postup přípravy
-
Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody.
-
Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte je do mléka.
-
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na jedné lžíci másla.
-
Nyní smíchejte kvalitní hovězí mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
-
Poté si z hotového těsta vytvarujte mokrýma rukama koule o velikosti golfového míčku (menší nedoporučuji, pečením by ztratily šťavnatost).
-
Kuličky vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut.
-
Mezitím připravte omáčku. V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut.
-
Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a muškátový oříšek, nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice.
-
Uvařené těstoviny slijte a dejte je do máslem vymazané zapékací mísy. 2/3 omáčky zlehka zamíchejte do těstovin, pak na ně položte předpečené masové koule a přelijte zbytkem omáčky. Dejte péct do trouby na 200 °C na cca 15 minut.
-
Hotový pokrm posypte čerstvou petrželkou a servírujte ho s brusinkovým džemem.
Švédské masové kuličky zapečené s těstovinami s krémovou omáčkou 2
Zdroj: Coolinářka
Švédské masové kuličky zapečené s těstovinami s krémovou omáčkou 2
Zdroj:
Coolinářka