Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Asijské kuličky s kečupem char siu

Moje hodnocení
11x

Char siu je jedna z nejpopulárnějších čínských omáček, která se vyrábí z medu, sójové omáčky a pikantního koření. Poměrně snadno ji však připravíte i doma a vyhnete se tak nejrůznějším přídavným látkám, které zrovna zdraví neprospívají. Promíchejte ji s rajčatovým protlakem a máte ostře nasládlý kečup, který si přímo říká o doprovod těstovin nebo masových kuliček. Skvělá volba na večírek, nebo jako občerstvení při sledování sportovních zápasů.

4 porce
60 minut
asijská

Kuličky

Kečup char siu

Postup přípravy

  1. Maso dejte do mísy. Cuketu a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Jarní cibulky očistěte a nasekejte nadrobno. Vsypte k masu a promíchejte. Vejce prošlehejte a přilijte k masu. Rozdrobte navrch bujon, přidejte česnek, koření pěti vůní a rukama dobře promíchejte, až se všechno spojí, a pak ze směsi vytvaruje 16–20 kuliček o průměru 2 cm.
  2. Dno velké pánve na smažení postříkejte nízkotučným sprejem a zahřívejte ji na střední stupeň. Vložte do ní polovinu kuliček, postříkejte je sprejem s tukem a restujte je 5 minut, pak je opatrně obraťte a restujte ještě 5 minut z druhé strany. Kuličky budou předtím, než se úplně udělají, křehké, takže se jich snažte prvních 5 minut nedotýkat, protože v téhle fázi by se nejspíš mohly rozsypat. Pokud se zdá, že se přichytávají, snižte plamen a trochu je zastříkněte vodou. Po další minutě je opatrně zkuste znovu otočit. Hotové kuličky poznáte tak, že budou pevnější a maso zbělá. Upečené kuličky přesuňte do velkého pekáče a stejným způsobem opečte i zbylé kuličky. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Opečené kuličky přelijte sójovou a worcesterskou omáčkou, zakápněte limetovou šťávou, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, až tekutina zhoustne a kuličky ztmavnou a zpevní.
  4. Mezitím dejte do rendlíku všechny ingredience na kečup. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte mírně probublávat na středním stupni 10 minut do zhoustnutí.
  5. Kuličky vytáhněte z trouby a podávejte s kečupem k namáčení.

PRIMA TIP: Nízkotučný sprej na vaření je zpravidla olivový, kokosový či jiný rostlinný olej ve formě aerosolu, který jednoduše nastříkáte na plech nebo pokrm, který chcete opéct. Snížíte tak množství tuku, které do jídla přidáváte. Sprej koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo s fitness doplňky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty