Kuličky
- mleté vepřové maso 500 g
- cuketa 1 ks
- mrkev 1 ks
- jarní cibulka 4 ks
- vejce 1 ks
- bujón (bio masový ) 1 kostka
- česnek (granulovaný ) 1 lžička
- koření pěti vůní (čínské ) 1/2 lžičky
- sójová omáčka 4 lžíce
- worcesterová omáčka 2 lžičky
- limetková šťáva 1 lžička
- nízkotučný sprej (na vaření)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kečup char siu
- rajčatová passata 250 g
- rajský protlak 1 lžíce
- sójová omáčka (tmavá ) 2 lžíce
- worcesterová omáčka 2 lžičky
- limetková šťáva 1 lžička
- česnek (granulovaný ) 1 lžička
- med (nebo třtinový cukr) 1 lžička
- koření pěti vůní (čínské ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Maso dejte do mísy. Cuketu a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Jarní cibulky očistěte a nasekejte nadrobno. Vsypte k masu a promíchejte. Vejce prošlehejte a přilijte k masu. Rozdrobte navrch bujon, přidejte česnek, koření pěti vůní a rukama dobře promíchejte, až se všechno spojí, a pak ze směsi vytvaruje 16–20 kuliček o průměru 2 cm.
- Dno velké pánve na smažení postříkejte nízkotučným sprejem a zahřívejte ji na střední stupeň. Vložte do ní polovinu kuliček, postříkejte je sprejem s tukem a restujte je 5 minut, pak je opatrně obraťte a restujte ještě 5 minut z druhé strany. Kuličky budou předtím, než se úplně udělají, křehké, takže se jich snažte prvních 5 minut nedotýkat, protože v téhle fázi by se nejspíš mohly rozsypat. Pokud se zdá, že se přichytávají, snižte plamen a trochu je zastříkněte vodou. Po další minutě je opatrně zkuste znovu otočit. Hotové kuličky poznáte tak, že budou pevnější a maso zbělá. Upečené kuličky přesuňte do velkého pekáče a stejným způsobem opečte i zbylé kuličky. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Opečené kuličky přelijte sójovou a worcesterskou omáčkou, zakápněte limetovou šťávou, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, až tekutina zhoustne a kuličky ztmavnou a zpevní.
- Mezitím dejte do rendlíku všechny ingredience na kečup. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte mírně probublávat na středním stupni 10 minut do zhoustnutí.
- Kuličky vytáhněte z trouby a podávejte s kečupem k namáčení.
PRIMA TIP: Nízkotučný sprej na vaření je zpravidla olivový, kokosový či jiný rostlinný olej ve formě aerosolu, který jednoduše nastříkáte na plech nebo pokrm, který chcete opéct. Snížíte tak množství tuku, které do jídla přidáváte. Sprej koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo s fitness doplňky.